Mesajı Okuyun
Old 03-09-2011, 16:33   #19
serhattugral

 
Varsayılan Toptan azilde hala ısrarcıyım

Alıntı:
Yazan Av.Evran KIRMIZI
m.171Şu kadar ki, bu hüküm, 12.nci maddede yazılı bir iş sebebiyle başka bir yerde çalışmak zorunluğunda olduğu için işi tamamen başkasına devreden avukatlar hakkında uygulanmaz.

m.12/1-c c) Özel hukuk tüzelkişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık,

Bu iki maddeyi birlikte değerlendirirsek yetki belgesi ile dava takip eden meslektaşımız eğer başka bir yerde çalışmak için ayrılıyorsa müvekkillere karşı sorumluluktan kurtulabilir.

Buradaki düzenleme sanki tevkil olunan avukatı (işçi) değil de tevkil eden avukatı (işveren) düzenliyor gibi geldi bana ne dersiniz?

Zira madde başlığına bakıldığında "işi sonuna kadar takip yükümlülüğü ve başkasını tevkil" hususunun düzenlendiği görülüyor. Benim bu maddeden anladığım şu; tevkil eden avukat (işveren) tevkil olunan avukat (işçi) ile birlikte müştereken ve müteselsilen o işten sorumludur. Lakin işveren avukat 12/1-c-c nedeniyle bürosunu kapatıp başka avukatın yanında işçi olarak çalışmaya başlamış ise artık işi sonuna kadar takip ve başkasını tevkilden kaynaklı mesuliyetlerinden beri olacaktır ki buradaki tartışma konusu bu değildir.

Lakin tevkil olunan avukat (işçi) yetki belgesinin tanzimiyle birlikte kendisini tevkil eden (işveren) avukattan bağımsız bir surette vekil sıfatını iktisap etmiş bulunduğundan mesuliyeti devam edecektir.

Hem onun hem de işverenin bu mesuliyetlerden kurtulmasının en kolay yolu kendisini tevkil eden avukatın azletmesidir. Zor yolu ise, o bürodan ayrılmış olması nedeniyle haklı nedene dayanarak istifalarını müvekkillerine tebliğ ettirmesidir.

Burada, işveren avukatın işçi avukatın ayrılması nedeniyle toptan azil prosedürünü işletmek gibi bir sorumluluğunun olacağını, buna uymadığı taktirde de eski işçisinin fiillerinden dolayı sorumlu olacağını düşünüyorum.

Biraz zorlama bir yorum gibi görünebilir ancak madde metni bütünlüğü içerisinde bakıldığında 171. maddenin, başkasını "tevkil eden avukatın" mesuliyetten beraat şartlarını düzenlediği açıkça görünüyor.