Mesajı Okuyun
Old 23-08-2011, 08:35   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

 
Varsayılan

Sn.Katılımcı
Alıntı:
1- evlendikten sonra kredi ile ortak ödeyerek ev ve dükkan aldık eşimin sigortası olmadığı için hepsi benim üzerime borçlarımız yeni bitirdik

1 Ocak 2002 tarihinden sonraki dönemde sizin adınıza olan dükkanlar için ;

a-Eşiniz bu ödemelere emek veya parasal anlamda katkı yapış ise katkısını değer artışı ile isteyebilir.

b-Sizin yaptığınız ve karşılığını vererek edindiğiniz-örneğin çalışarak-ödemeler edinilmiş maldır.Boşanma durumunda eşinizin yarı değerini alacak olarak isteme hakkı bulunmaktadır.


Alıntı:
2-eşim normal zamanda hemen hemen her akşam 3-4 bira içip kendi dediklerini yapmadığım zaman beni dövüyor hakaret edip duruyor ev ve dükkanı benim üzerime yap senden boşanayım diyor ayrıca boşandıktan sonra aynı şehirde yaşayamayız sen başka şehire git diyor yoksa seni öldürürüm diyor bende asla ev ve dükkanı senin üzerine yapmam diyorum onlar sadece çocuklarımızın diyorum
benim sorum şu :ben bu ev ve dükkanı çocuklarımın üzerine nasıl yapabilirim

Eşinizin size şiddet uygulaması,öldürmekle tehdit etmesi suçtur.Savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.Ayrıca en yakın Aile Mahkemesinden şiddetin önlenmesi için koruma kararı isteyebilirsiniz.

Karara uymayan eşiniz hakkında üç aydan altı aya kadar hapis cezası istekli ceza davası açılacaktır.

Dükkanların çocuklara devri hakkına elbette sahipsiniz.Fakat olası bir boşanma sonrası eşiniz bu bağıştan yararlanan çocuklarınıza karşı eksik kalan kısımla sınırlı olmak üzere dava yöneltebilir.Ev aile konutu olarak kullanılıyorsa eşinizin onayı olmadan çocuklarınıza devredemessiniz.Devrederseniz eşiniz tapu iptalini isteyebilir.

Alıntı:
3- ayrıca şu anda ben sigortalı olarak çalışıyorum işyerimim ortamı her şekilde güzel yani şu anda kendi kazancımla bile orta derecede ev tutup geçinebilirm
sadece çocuklarımın eğitimi için aylık olarak her ikisine ayrı ayrı nafaka istiyorum ayrıca kendisinin hiç sigorta kaydı olmadığı için kendisini mağdur gösterip benden nafaka talep edebilir mi

1 Ocak 2002 de yürürlüğe giren Medeni Kanuna göre her eş boşanma ile yoksulluğa düşecekse ve boşanmaya yol açan olaylarda kusursuz veya daha az kusurlu ile yoksulluk nafakası isteyebilir.

Şiddet uygulayan,öldürmekle tehdit eden bir kusurludur.İspatı halinde nafakaya hükmedilmeyecektir.Kaldı ki nafaka sadece sigortasız olma gözetilerek verilmez.Yaşam standardı gözetilecektir.

Boşanma durumunda çocukların velayeti size verilirse karşı taraftan iştirak nafakası isteyebilirsiniz.

Alıntı:
3-hem benim ailemede zamanla sözlü hakaretlerde bulunuyor ayrılmayı düşünüyorum fakat niyeyse kendimde o cesareti bulamıyorum çocuklarımla babalarının araları iyi onların bu durumlarını bozmak istemiyorum ama bende artık dayak ve hakaret esair hayatı yaşamaktan bıktım ev iş bütün hayatım böyle kendime 1 saat bile yalnız vakit ayıramıyorum izin vermiyo ne yapcağımı şaşırdım


Eşinizin size ve ailenize hakaret etmesi bir şiddet ve suçtur.Kendinize zaman ayırmanıza engel olması bir şiddettir.Zamanınızı planlarken kimseden izin almak zorunda değilsiniz.

Çocukların babalarının annelerine sistematik olarak şiddet uygulandığına tanık olması da bir şiddettir.Bu şiddet karşısında çocukların baba ile zorunlu bir uzlaşma içinde olmaları şaşırtıcı değildir.

Çocukların şiddet ortamı içinde yaşamlarını sürdürmelerine izin vermek çocukların iyiliğine olamaz.

Boşanıp boşanmama konusunda karar elbette sizin.Ama eğer öncelikle çocukların yüksek ve öncelikli çıkarlarını gözetiyorsanız mevcut şiddetin sona ermesi için gerekli girşimilerde bulunmanız gerektiğini düşünüyorum.

Elbette şiddet ortamı mağdurların cesaretini kırmakta,hayatın değişebileceğine dair ümitleri ortadan kaldırmaktadır.

Ama şiddete hayır denmediği sürece şiddetin süreceği de unutulmamalıdır.

Karar verme sürecinde uzmanlardan yardım alabilirsiniz.

Alıntı:
4-ayıca boşandıktan sonra yine hakaret ve dayakları devam eder diye korkuyorum işyerime yeni evimin oralara gelip bizi rahatsız eder diye endişelerim var çünkü benim hiç kimsem yok yalnızım babam öldü kendi ailmei bu işe asla karıştıramam onların başı belaya girer diye korkuyorum işin ucunda ölüm olabilir ben bu durumdan nasıl kurtulacağım
ev ve dükkan için nasıl bir önlem alabilirim ya da noterden gidip ev ve dükkanın tüm hissedarları çocuklarımdır diye yazı yazsam yine de mahkemede pay isteyebilir mi

Evlilik devam ederken koruma kararı isteyebileceğiniz gibi boşanmadan sonra da isteyebilirsiniz.bu kararda korku ve şiddete ilişkin eylemler yasaklanacak,iletişim vasıtaları ile rahatsız etke yasaklanacak ve gerekli diğer kararlar verilecektir.Karar bir defada altı ay için verilmektedir ve yukarıda da açıklandığı gibi karara uymamak cezalandırılma sebebidir.

Benim kişisel önerim önce koruma kararı alarak hayatınızı değiştirmek için kendinize güvenli bir ortam yaratmanızdır.

Mali kaygılarınızı anlıyoruz.Ama zaten mülkiyet sizin üzerinize.Bu konuda yasal olarak sizin bir eylem yapmanız gerekmez.Boşanma sonrası eşiniz isterse dava açabilir.

Diğer yandan boşanmada eşinizin kusurlu oldupunu ispatladığınızda lehnize maddi manevi tazminata hükmedilebilir.Bu da eşinizinin olası mal rejimi alacağı için size takas olanağı sağlayabilir.

Son hatırlatma,yasaya göre cana kast eylemleri ispatlandığında mal rejimi alacağını azaltan veya ortadan kaldıran bir durumdur.

Daha ayrıntılı bilgi ve yasal girişimler için bir avukata doğrudan başvurmanızı öneriyoruz.