Mesajı Okuyun
Old 22-08-2011, 08:06   #3
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Hak ve Nisfet
Merhabalar;
Müvekkilin de aralarında bulunduğu paydaşların elbirliği ile malik oldukları bir gayrimenkul 01.08.2008 tarihinde kiraya veriliyor. Kontratta aylık kira bedeli 200 TL olarak belirlenmiş, yıllık %10 artış şartı getirilmiş.
Müvekkil, gayrimenkulün tamamını 17.05.2011 tarihinde satın alıyor ve 15 gün sonra kiracıyı durumdan haberdar eden bir ihtarname çekerek, bundan böyle kira bedelini 450 TL olarak talep ettiğini de iharnameye ekliyor.
Fakat kiracı kirada artış yapmıyor, 200 TL olarak yatırmaya devam ediyor.
Bu durumda rayiç bedelin çok altında kalan kira bedelini artırabilmek için tespit davası mı, uyarlama davası mı açmak daha doğru olacaktır?

Sayın Av.İbrahim Yiğit'in eklediği içtihatta da görüleceği üzere, kira parasının uyarlanması davası ancak uzun süreli kira sözleşmelerinde sözkonusu olur. Sorunuzda sözleşmenin kaç yıllık olduğu yazılmamış. Eğer sözleşme 1 ya da 2 yıl gibi süreler için yapılmış ve yenilenerek devam etmişse kira tespiti davası açılmalıdır; eğer sözleşme 8-10 yıl gibi uzun bir süre için yapılmış ve sürenin bitmesine de daha uzun zaman var ise uyarlama davası açılabilir.