Mesajı Okuyun
Old 18-08-2011, 16:16   #8
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Sayın avukatım
Merhabalar...müvekkilin 03.08.2011 tarihinde bildirimsiz ve sebepsiz olarak işverence işine son verilir.işveren muhasebecisi, müvekkilden işsizlik parası alabilmesi için haklarını aldığına dair belgeyi imzalamasını ister.Müvekkil imzalamaz ve çıkışını ister. muhasebe müvekkile 03.08.2011 tarihinden çıkış belgesini verir. Müvekkil bu belge ile işsizlik parası için 10.08.2011 tarihinde İŞ-KUR'a gider başvurusunu yapar. Sonucu öğrenmek için 5 gün sonra tekrar iş-kura gittiğinde çıkışının iptal edildiğini ssk'sının halen aktif olduğunu bu nedenle işsizlik parası bağlanamayacağını öğrenir.Akabinde müvekkile işveren tarafından 12.08.2011 tarihli noter ihtarı ile 03.08.2011 ve 05.08.2011 tarihlerinde işe gelmediğinden haklı fesih ihtarı çekilir. Sorum şöyle; ihtara cevap yazıp kıdem, ihbar..vs haklarının ödenmesi için işverene 3 gün süre verip süre sonunda dava açmayı düşünüyorum. Ayrıca davada fesih hakkını kötüye kullandığından ötürü kötüniyet tazminatı isteyeceğiz. Olayımızda müvekkil işverenin iş kanunu 25. maddesine dayanan fesih işlemi nedeniyle işsiszlik parası alamamaktadır. Açacağım iş davasında işsizlik parasını işverenden isteyebilirmiyim? İsteyemezsem müvekkilin bu konudaki maduriyeti nasıl giderilir?yanıtlar için teşekkürler...
Sayin Sayın avukatım,
konunun can alici noktasi 03.08.2011 tarihindeki "işverence işine son verilir" ifadenizde yatiyor. Isverenin bu hareketi yasal düzenlemeye uygun olmayan bir isten cikarma islemidir. Isveren buna dayanarak müvvekilinize bir cikis belgesi vermistir. "Isine son verilir", "cikisini ister" ve "fesih islemi" kavramlarini kullanmakla olayi biraz karmasik bir duruma getiriyorsunuz. Cikisini ister derken, isten cikarildigina dair belgeleri siter demek istiyorsyniz durum baska.

Is akdinin 03.08.2011 tarihinde isveren tarafindan tek tarafli olarak ve belirli bir süreye uymadan ve yasanin istedigi yazili olmak kosuluna uyulmadan sona erdirilmesi yasal degildir. Isveren bunun farkina vardigi icin is akdinin feshinden vaz gecmistir. Ve bu vazgecmeyi müvvekilinize bildirmemistir. Noter ihtari cekerek müvvekilinizi zor duruma düsürmüstür. Cikistan vaz gectigini müvvekilinize bildirmek zorunda idi benim düsünceme göre, bunu yapmadan noterden ihtar cekmek müvvekilinize bildirmemeyi telafi etmez bence.

Benim düsünceme göre yapilacak sey, isverenin yasal olmayan 03.08.2011 tarihli feshinin fiilen bir fesih islemi oldugunun ve müvvekilinizin buna dayanarak ise gitmediginini tespit edilmesidir. Bu durumu mahkeme karari ile saptamadiginiz takdirde isverenin Madde 25 e göre verdigi cikis yerindedir.

Saygilarimla