Mesajı Okuyun
Old 16-08-2011, 17:43   #1
Av. Doğan Bekiroğlu

 
Dikkat Sözleşmeden önce kusurlu hareketle sözleşmeden vazgeçmesiyle ( culpa in contrehando sorumluluğu) ve BK 96'ya dayanarak tazminat

Saygıdeğer meslektaşlarım öncelikli olarak herkse merhaba.
Bir konuda kararsız kaldım , bilgisi olan meslaktaşlarım var ise fikirlerini almak beni memnun edecektir.
Konuyu kısaca özetlemek gerekirse ;

Müvekkilim ( Müteahhit) Z , arsa sahibi E ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapmak için ve E yi ikna etmek 4 kere Kocaeli'den İstanbul'a gidiyor.E'nin sahip olduğu arsalar Kocaeli'dedir.

Z , İstanbul'a her gittiğinde Emlak Danışmanı ve Avukatı'nı yanında götürüyor.Bu şekilde 2 kere gidildikten sonra 3 . gidişte Z ile E saat 3 sularında Notere Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesini imzalamak için gidiyorlar fakat noter işlerinin yoğun olduğunu belirttiğinden dolayı, Z ile E ye sabah gelmesini söylüyorlar.E de ertesi gün tatile gideceğinden dolayı 15 gün sonra buluşmak için sözleşiyorlar.
Z de , Kocaeli'de ikamet ettiği için mecburen evine dönüyor fakat dönmeden önce hazırlamış oldukları kat karşılığı inşaat sözleşmesini taraflar , ön sözleşmedir şerhi koyup imzalıyorlar.

E , tatilden döndükten sonra , haklı bir sebebi olmadan ön sözleşmeden vazgeçiyor.

Bu olay neticesinde müvekkilim Z kat karşılığı inşaat sözleşmesi şekil açısında geçersiz olduğu için tahminimce sözleşmede yer alan ceza-i şartları talep edemeyecektir diye düşünüyorum.

Yine tarafların herhangi bir edimi olmadığı için , geçersiz sözleşme neticesinde edimlerin de iadesi mümkün olmaz diye de düşünüyorum.

Fakat müvekkil , ön sözleşme imzalandıktan sonra , sözleşme esnasında yanında bulunan avukatına ödediği avukatlık ücretini , yanında bulunan emlak danışmanın ücretini , ön sözleşme imzalandığı için binanın taslağını çizdirdiği mimarın ücretini , Kocaeli'den İstanbul'a gidip gelmesi neticesinde kaybettiği zaman kaybından dolayı meydana gelen maddi zarar ve yol masraflarını vs vs harcamalarını acaba , E'nin sözleşmeden önce kusurlu hareketle sözleşmeden vazgeçmesiyle ( culpa in contrehando sorumluluğu) ve BK 96'ya dayanarak tazmin edebilir mi? Yada bunun dışında bu zararları tazmin etmek için başka bir yol varmıdır? Tekrar Saygılarımla...