Mesajı Okuyun
Old 15-08-2011, 17:02   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Selamlar,
BK 18 atfıyla muvazaanın tespiti ve işlemin iptali ile muvazaalı işlemin iptali davası birbirinden farklı demişsiniz. BK 18'e göre muvazaa sonucu butlan olup sonuç ve ispat açısından açılacak davalarda bir fark yoktur. Sanırım siz İİK'nda düzenlenen "tasarrufun iptali" davası ile BK 18'i karıştırdınız. Bu iki dava arasında dava şartı, ispat, süre ve sonuç farkları bulunmaktadır.

Alacaklıdan mal kaçırmaya yönelik danışıklı işlem hem BK 18'e aykırıdır hem de şartları dahilinde tasarrufun iptaline tabidir. BK 18'de malvarlığı malike geri dönerken diğer davanın sonucunda alacaklıya o malı satma ve alacağını tahsil etmesi yetkisi verilir.

Muvazaa davası taşınmaz gibi kesin yetkiyi ilgilendirir bir hususa müteallik değilse genel yetki uygulanır. Şirket merkezi iflas davası için kesin yetkili olup sizin açacağınız davada kesin yetki söz konusu değildir. Alacaklıdan mal kaçırmaya yönelik muvazaalı işlemin iptali davası ile birlikte tazminat da isteyebilirsiniz. Ama burada tazminat olarak ne istenecek? "Mal kaçırma nedeniyle alacağın tahsilatını geciktirme sonucunda faiz" gibi bir talep mi? Zaten açılmış olan diğer davada faiz istenmiştir değil mi?