Mesajı Okuyun
Old 12-08-2011, 14:45   #3
Gemici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan aylinn
Bankanın emekli maaşına haciz koyması
Müvekkilin birikmiş emekli maaşlarına X bankası daha önce çekilen bir kredi borcu yüzünden el koymıştur. Müvekkil aleyhine iki adet icra takibi var ancak avukatları ile görüştüğümde bu parayı çekmediklerini beyan ettiler, banka yetkilisi ile görüştüğümde bu iki dosyanın aslında tek borca ilişkin olduğunu müvekkilin kredi çekerken hesabımdan mahsup edilsin diye bir hükme imza attığını söylediler. Borçlunun takip öncesi muvafakatinin geçerli olmadığı yönünde HGK ve yargıtay kararları mevcut. Benim takıldığım husus para icra dosyasına yatmadan banka tarafından hesaptan çekilmiş. Bu durumda icra hukukta şikayet davası açamm olası gözükmüyor nasıl bir dava açmalıyım ve niteliği ne olmalı? Şimdiden teşekkürler

Sayin aylinn,
ortada bir "haciz" isleminin söz konusu olmadigi düsüncesindeyim. Olayin özü "müvekkilin kredi çekerken hesabımdan mahsup edilsin diye bir hükme imza attığını söylediler." ifadesinde yatiyor.

1. Bankadaki cari hesaba yatirilan "emekli maasi" hesaba gecirildigi andan itibaren emeklilik maasi olmaktan cikar. Hesaptaki paradir.
2. Eger hesap sahibi krediyi alirken aylik taksitleri hesabimdan cekin diye imza atti ise, ki ben durumun böyle oldugundan emininm, banka cari hesap hanesinden kredi borcu taksidini alarak kredi borcu hanesine devreder. Bu islem anlasmaya dayali bir islemdir, hacizle alakasi yoktur.
3. Alman hukukunda banka hesabina gelen "sosyal ödemeler" 14 gün icinde hesaptan cekildigi takdirde, haczedilemez ve mahsup edilemez türünden bir hüküm oldugu icin bir zorlukla karsilasilmiyor. Türk hukukunda böyle bir hüküm oldugunu zannetmiyorum.
4. geriye emeklilik maasinin baska bir bankadaki cari hesaba gönderilmesi kaliyor.

SAYGILARIMLA