Mesajı Okuyun
Old 11-08-2011, 11:13   #3
emi_shn

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan sumeyra
Eve dön ihtarı önceki olayları affetmiş sayılacağına dair yargıtay kararları arıyorum.

T.C. YARGITAY

2.Hukuk Dairesi

Esas: 2004/14901

Karar: 2005/123

Karar Tarihi: 10.01.2005

 

BO
ŞANMA DAVASI - EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI - MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ - KADININ EŞİT YA DA AĞIR KUSURUNUN OLMAMASI ŞARTI

ÖZET : Evlilik birli

ğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen kadının ağır yada eşit kusurlu olmadığı, bu olayların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır.Dolayısıyla, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları göz önünde tutularak kadın yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi isabetli olacaktır.

 

 

(4721 S. K. m. 4, 174/2) (818 S. K. m. 42, 43, 44, 49)

Dava: Taraflar aras
ındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm manevi tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Davacı koca tanıklarının beyanlarında geçen olaylardan sonra evlilik birliği devam etmiştir. Ayrıca koca davalıya eve dön ihtarı çekmiştir. Bu nedenlerle önceki olaylar affedilmiş, en azından hoşgörü ile karşılanmıştır. Başka bir kadınla yaşayan davacı tamamen kusurludur.

Türk Medeni Kanununun 174/2 maddesi, boşanmaya sebebiyet vermiş olan olaylar yüzünden kişilik hakları saldırıya uğrayan tarafın, kusurlu olandan manevi tazminat isteyebileceğini öngörmüştür. Toplanan delillerden evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda tazminat isteyen kadının ağır yada eşit kusurlu olmadığı, bu olayların kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları, tazminata esas olan fiilin ağırlığı ile hakkaniyet kuralları ( TMK. 4 BK. 42, 43, 44, 49 ) dikkate alınarak kadın yararına uygun miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir. Bu yönün dikkate alınmaması doğru görülmemiştir.

Sonuç: Temyiz olunan kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10.01.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

 

 

 

Sinerji Mevzuat ve
İçtihat Programı