Mesajı Okuyun
Old 08-08-2011, 21:27   #4
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan advocate_demos
03.06.2011 de boşanan kadının 28.06.2011 tarihinde başka bir erkekten çocuğu oluyor, kadın çocuğu için kimlik almak istediğinde bu isteği reddedilmektedir. Boşanma davası devam ederken hamile olan kadının, kendisinden hamile olmadığını eski eş Boşanma davası Duruşma tutanağında beyan etmiştir.
Bu durumda çocuğun asıl babası olan kişi adına nüfus'da tesciline karar verilmesi için ne tür bir dava açmak gerekmektedir. Kadının bu kişi ile evlenebilmesi için yani iddet müddetinin kaldırılması da aynı dava ile istenebilirmi?
Benim aklıma gelen yol: asıl babaya ve nüfus müdürlüğü aleyhine soy bağının kurulması ile iddet müddetinin kaldırılması davasını anne adına çocuğa velayeten açmak. Acaba doğru olur mu?
Ya da TMK: 132 ye göre iddet müddeti doğumla bitiyor. 282. maddeye göre ise çocuk ile baba arasında soybağı evlilik ya da tanıma ile kuruluyor. Bu durumda pratik bir çözüm ile; iddet müddetinde çocuk doğduğu için iddet müddeti ortadan kalkıyor, yeni kişi kadınla evlenirse olay çözülüyormu?

Saygılarımla...

Sayın meslektaşım,
- Öncelikle Nüfus Müdürlüğü'nün çocuğa kimlik verilmesi istemini reddetmesi mümkün değildir. Büyük olasılıkla müvekkiliniz çocuğuna "kendi istediği gibi" kimlik alamayacağını öğrendiği için almamıştır.
- Anlattığınız durumda MK 285/1'e göre müvekkilinizin eski eşi çocuğun babası olarak nüfusa işlenecektir.
- Gerçek babanın çocuğu tanıması ya da babaya karşı babalık davası açabilmek için önce eski eşin MK 286 ve devamı maddelerine göre "soybağının reddi" davası açması ya da çocuğa kayyım tayin ettirip kayyımın anneye ve onun eski eşine şarkı bu davayı açması gerekir. Böylece o kişi ile soybağı kaldırıldıktan sonra tanıma ya da babalık davası açılabilir.
- Soybağının reddi veya babalık davaları ile birlikte "bekleme süresinin kaldırılması" istenemez. Bunlar, tarafları ve nitelikleri farklı davalardır. Üstelik sizin de belirttiğiniz gibi MK 132/2'ye göre doğumla bekleme süresi de sona erdiğinden, kaldırılmasını talep etmek anlamsızdır.
- MK 282/2'ye yanlış bir anlam yüklemişsiniz. Baba ile çocuk arasındaki soybağı, çocuğun annesi ile varolan evlilik ile kurulur, sonradan evlenme ile değil.