Mesajı Okuyun
Old 05-08-2011, 10:06   #2
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Konuk
merhebalar, beş yıllık evliyim. evlendiğimiz ilk günden itibaren eşimle sorunlar yaşıyoruz ve bir de dört yaşında çocuğum var. kendi maddi imkanım var, çocuğuma da bakabilecek durumdayım. şiddetli geçimsizliğe dayandırarak boşanma davası açmak istiyorum ancak eşim kesinlikle boşanmak istemiyor. sebepli sebepsiz çocuğu ve beni tehdit ediyor ve küfür ediyor. görüştüğüm bir avukat, evde yaşanan, aramızdaki anlaşmazlığı kanıtlayacak delil veya tanığım olmadan bu davanın açılamayacağını söyledi. açılsa bile boşanmanın gerçekleşmeyeceğini, gerisin geri evime dönmek zorunda kalabiliceğimi de. bu davayı açar ve boşanamazsam zor durumda kalacağım çünkü eşim böyle bir girişimde bulunursam diye beni hayatımla ve çocuğumla tehdit ediyor. ayrıca davada kendi ailesi tanıklık yaparak, asılsız suçlamalarda bulunabilir ve beni kusurlu duruma düşürebilir. birinci sorum şu, herhangi bir tanık ve kanıt göstermeksizin, boşanma davası açıp, olumlu sonuç alabilir miyim? ikinci sorum, eşimin anne, baba ve kardeşinin tanıklığına dayanarak, mahkeme çocuğun vekaletini babaya verebilir mi?

Sayın konuk,
Anlaşmalı boşanma davaları dışında, hiçbir kanıt göstermeden açılan boşanma davası olumlu sonuçlanmaz. Geçimsizliğe yol açan olayları ve bunlarda eşinizin daha fazla kusurlu olduğunu kanıtlamalısınız. Hakim ancak taraflarca gösterilen delillere göre karar verebilir. Sözettiğiniz küfür ve tehditleri kanıtlamak için tanık dahil her tür yasal delilden yararlanabilirsiniz. Tehdit ve hakaret nedeni ile eşiniz hakkında polis ya da savcılığa şikayetçi olduysanız, soruşturma dosyasını ve açıldı ise ceza davasını da delil olarak gösterebilirsiniz.
İkinci sorunuza gelirsek; mahkemece çocuğun velayeti konusunda bir nihai karar verilmesi için, öncelikle boşanmaya karar verilmesi gerekir. Boşanma davası sırasında geçici velayete karar verilebilir. Velayet konusunda mahkemece gözönünde tutulacak husus, çocuğun yararıdır. Mahkeme gerekirse bu konuda karar vermeden önce bir uzmandan rapor alabilir. 4 yaşındaki bir çocuk, annesinin bakım ve sevgisine gereksinim duyacağından, çok önemli nedenler yoksa velayetin size verilmesi büyük olasılıktır.
Haklarınızı doğru ve etkin kullanabilmek için bir avukattan doğrudan hukuksal yardım almanızı öneririm.