Mesajı Okuyun
Old 04-08-2011, 16:36   #4
just-ice

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan DENGE55
Yanıtınız için teşekkürler,
Yalnız benim olayımda anlaşmalı boşanma tamamlanmış ve evin satılmasına karar verilmiş. Taraflara da önalım hakkı tanınmış. Ancak karşı taraf evi bize satmak istemiyor. Müvekkilin evin tamamına sahip olmasında hukuki yarar olduğu yönünde bir iddiamız yok zaten karşı taraf satın almak gibi bir isteği de yok. Sadece evi müvekkil almasın diye sürüncemede bırakıyor.İzaleyi şuyu'ya gitsem önalım hakkımın bir anlamı kalmıyor. Şufa davası açamam karşı taraf evi bir başkasına satmıyor. Sanırım sorunumu biraz daha açıklayabilmişimdir. Teşekkür ederim tekrar...

Boşanma ilamının bu hususu düzenleyen hüküm fıkrasını bizle paylaşırsanız, daha iyi anlayacağım. Mahkeme evin satılmasına ve bir tarafın diğerinin payını ödemek kaydıyla taşınmazın tamamına sahip olacağına mı karar vermiş?

Eğer anladığım gibi ise mahkeme taşınmazın satılmasına karar veremez, verdiyse de yanlış yapmıştır, zira bu dava ortaklığın giderilmesi davası değildir.

Hadi verdi diyelim, taşınmaz bu mahkemenin kararına göre tarafların isteği dıişında nasıl satışa çıkartılacaktır.

Yani sonuç olarak bir dava açmanız zorunlu gibi görünüyor. bu dava ortaklığın giderilmesi olamaz, zira bu durumda ihaleye başka birinin girip alması sözkonusu..Bu nedenle açacağınız dava da TMK m.226/2'deki dava, bu davada hukuki yarar değil, üstün yarar aranıyor.. mahkeme ilamındaki hükümden faydalanarak üstün yararınıza gerekçe oluşturabilirsiniz.