Mesajı Okuyun
Old 04-08-2011, 13:31   #2
Av.Ferahfeza

 
Varsayılan

Sayın Konuk,
1- Medeni Kanunumuzun boşanma davasının açılacağı yerle ilgili yani yetkiye dair düzenlemesi gayet açık olup şu şekildedir.
II. Yetki
MADDE 168.-
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Buna göre yerleşim yerinizi İstanbul olarak gösterip davayı orda açabilirsiniz ancak bu yasal olmayacaktır. Bunu önermemekteyiz.İkametgahınızın istanbula nakli sözkonusu ise sorun olmayacaktır.

2- Tazminat konusunda ise mevcut veya beklenen menfaatlerinizin boşanma yüzünden zedelendiği gerekçesiyle kusursuz ya da en azından daha az kusurlu olmanız kaydıyla kusurlu taraftan uygun miktarda maddi tazminat isteme hakkınız bulunmaktadır. Yine, boşanmaya sebep olan olaylar dolayısıyla kişilik haklarınızın saldırıya uğradığını düşünüyorsanız manevi tazminata hükmedilmesini de isteyebilirsiniz. Siz, size uygun gelen miktarları talep edersiniz. Bunun üzerine uygun miktarda tazminatı Hâkim tarafların kusur derecelerine, sosyo-ekonomik vb. durumlarına göre takdir edecektir.

3- Yasamıza göre sizin ya da eşinizin mali durumunda bir değişiklik olması ya da hakkaniyetin gerektirmesi halinde nafakanın arttırılmasına ya da azaltılmasına karar verilebilir. Yani siz aldığınız nafakanın günümüz koşullarına uyarlanmasını yani arttırılmasını talep edebilirsiniz. Ve eğer çalışmaya başlarsanız da bu defa eşiniz mali durumunuzda meydana gelen değişimi gerekçe göstererek nafakanın azaltılmasını hatta duruma göre kaldırılmasını talep edebilir.

Hukuki işlerinizin hallinde bir meslektaşımızdan doğrudan yardım almanızı öneririz. Eğer maddi durumunuz yetersizse bulunduğunuz yer barosuna başvurarak tarafınıza ücretsiz olarak avukat tayinini talep edebilirsiniz.
Saygılarımızla…