Mesajı Okuyun
Old 03-08-2011, 13:14   #7
av.gmz11

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşlar,
Benim de "avestahukuk" arkadaşımızın davasına benzer bir davam sözkonusu. Müvekkil yurt dışında 28.03.2011 tarihinde çalışmaya başlıyor ve avans olarak 4 günlük ücreti olan 800-USD alıyor ,daha sonra nisan ayı ücretini hiç alamıyor, müvekkil 18.05.2011 de ücretlerini hiç alamadan ve yazılı fesih sebebi olarak da"Özel Sebepler!!" yazıp türkiyeye dönüyor. Türkiyeye dönerken , istifa eden müvekkil diye işeveren dönüş uçak biletini karşılamıyor. Birikmiş ücretlerini de türkiye dönüşü alırsın diyor.
Müvekkil ile işveren firma arasında belirli süreli akit mevcut olup, deneme süresi de sözleşmede 2 ay olarak belirleniyor. Ayırca sözleşmede denem süresinde taraflardan biri deneme süresinde ihbarsız ve tazminatsız sözlşemeyi feshedebilir diye bir madde. var.
1-Aslında müvekkil işten istifa sebebi olarak özel sebep dediğinden ve belirli süreli akit olduğundan işverene tazminat ödemek zorunda kalabilir diye düşünüyorum ama sözleşmedeki denem süresinde akit feshine ilişkin madde bizi kurtarıcı olabilir mi?(müvekkil 52 gün çalışmış 2 ayı doldurmamış)
2-Müvekkil maaş alacaklarını alabilir mi?
3-Maaş alacağı sözleşmedekinden çok daha fazla olduğundan, meslek odaları dışında gerçek maaş miktarını hangi yollarla isbatlayabilriz.(İşveren muhasebesinden müvekkile gerçek alacağı ücret tutarına ilşkin mail var)
4-Bir de haklı fesihle Türkiyeye dönüş için müvekkilin sarfettiği yol ucak bilet ücretini talep edebilir miyiz?
5-Daha önce bu talpeler için ihtar gönderdik, Faiz talebi oranı ve başlama tarihi ne zamandır.?
Bu konuda bilg, ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum teşekkürler.İyi çalışmalar