Mesajı Okuyun
Old 03-08-2011, 11:31   #3
AV.ŞEYMA

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım;
BU karar size uyarmı acaba .... Müvekkiliniz nüfus kaydına adına kayıt yapıldığını boşanma davasından ve yeni eş evlendikten sonra anlamış anladığım kadarı ile. Davanız için ancak MK303/3 fk dayanarak gecikmesinde haklılılığı ispat etmek gerektiği kanaatindeyim. Eklediğim karar belki bu haklı gecikmeye dayanmanızı sağlayabilir yada yol gösterebilir. Kolay gelsin..

T.C.
YARGITAY
HUKUK DAİRESİ 2


Esas No.
2004/3243
Karar No.
2004/4223
Tarihi
05.04.2004


4721-TÜRK MEDENİ KANUNU (MK)/286/289/426.2


NESEBİN REDDİ DAVASI
SOYBAĞININ REDDİ DAVASI
KAYYIM ATANARAK HUSUMETİN KAYYIMA YÖNELTİLMESİ GEREĞİ
HUSUMETİN KAYYIMA YÖNELTİLMESİ GEREĞİ
BOŞANMA DAVASI KESİNLEŞTİKTEN SONRA ANNENİN BAŞVURUSU ÜZERİNE NÜFUSA TESCİL EDİLEN KÜÇÜKLER


ÖZET
1- SOYBAĞININ REDDİ DAVASINDA, KÜÇÜKLERE KAYYIM TAYİN ETTİRİLMESİ, HUSUMETİN KAYYIMA YÖNELTİLMESİ, GÖSTERDİĞİ TAKDİRDE DELİLLERİN TOPLANMASI GEREKİRKEN, KÜÇÜKLERE KAYYIM TAYİN ETTİRİLMEDEN EKSİK İNCELEME İLE HÜKÜM KURULMASI DOĞRU GÖRÜLMEMİŞTİR. 2- KÜÇÜKLER BOŞANMA DAVASININ KESİNLEŞMESİNDEN SONRA ANNENİN BAŞVURUSU ÜZERİNE NÜFUSA TESCİL EDİLMİŞLERDİR. BU HUSUS GECİKMENİN HAKLI BİR NEDENE DAYANDIĞININ GÖSTERGESİDİR. BU HUSUS NAZARA ALINMADAN HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRENİN GEÇTİĞİNDEN BAHİSLE DAVANIN REDDİ USUL VE YASAYA AYKIRIDIR


Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1-Türk Medeni Kanununun 286. maddesi uyarınca soybağının reddi davası ana ve çocuğa karşı açılır. Küçüklere Türk Medeni Kanununun 426/2. maddesi gereğince kayyım tayin ettirilmesi, husumetin kayyıma yöneltilmesi, gösterdiği takdirde delillerin toplanması gerekirken küçüklere kayyım tayin ettirilmeden eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

2-Küçükler boşanma davasının kesinleşmesinden sonra annenin başvurusu üzerine nüfusa tescil edilmişlerdir. Bu husus gecikmenin haklı bir nedene dayandığının göstergesidir. ( TMK. md. 289 ) Bu husus nazara alınmadan hak düşürücü sürenin geçtiğinden bahisle davanın reddide usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün l. ve 2. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, bozma kapsamına göre sair hususların incelenmesine yer olmadığına temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 05.04.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.