Mesajı Okuyun
Old 03-08-2011, 08:05   #7
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Cengiz Aladağ
Sayın Ekici ile aynı düşüncede değilim: Diploma, TCK 155'deki anlamıyla mal ya da eşya değildir.

Önce TCK 155'e bakalım. Madde, metninden ve gerekçesinden anlaşılacağı üzere mülkiyet hakkını korumaktadır. Soruda sözkonusu olan diplomada ise önemli olan mülkiyet değil, aidiyettir. Örneğin, kişi istese bile diplomasının mülkiyetini devredemez.

Soruya yanıt verebilmek için daha fazla veriye gereksinim var. Harita mühendisinin diploması şirket tarafından nasıl kullanılmıştır? Örneğin, bu diploma ile bir başvuru mu yapılmış, bir ruhsat mı alınmış, diploma sahibi yerine bir beyanda bulunulmuş ya da imzamı atılmıştır? Yanıta göre resmi evrakta/özel evrakta sahtecilik ya da resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçları oluşabilecek ya da olayda hiçbir suç unsuru olmayabilecektir.

TCK 155'deki tanıma, diplomanın uygun olduğu kanaatindeyim. Zira; "belirli bir şekilde kullanılmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş mal üzerinde" ifadesini nazara aldığımızda, soruda belirtilen diplomanın "belirli bir şekilde kullanılma" kavramına dahil edilecek şekilde firmanın menfaatleri doğrultusunda ve zilyedliğin devri amacı dışında kullanılmış/kullanılıyor olması, güveni kötüye kullanma suçunun gerçekleşmesi bakımından yeterlidir.

Resmi/özel belgede sahtecilik anlamında TCK'nın ilgili maddelerini inceleyelim:

'Resmî belgede sahtecilik'

Madde 204 - "(1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmî belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Resmî belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması hâlinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
"

'Özel belgede sahtecilik'

Madde 207 - "(1) Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
"

Belgenin sahte olarak düzenlenmesi ya da değiştirilmesi, suçun asli unsurudur. Sorudan, diplomanın aynen kullanılmış olduğu sonucuna varabiliyor isek, resmi/özel belgede sahtecilik suçundan bahsedemeyiz.

Saygılarımla..