Mesajı Okuyun
Old 02-08-2011, 22:59   #8
criminal

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan sömer
Herkese iyi çalışmalar,

Müvekkil askerde üstünden şiddet görmesi akabinde psikolojik rahatsızlığı ortaya çıkar. 05.07.2006 tarihinde bir hecmeden fazla tekrar eden psikotik bozukluk teşhisi konulur. sonrasında hava değişimi izinleri ve nihayetinde 16.04.2007 de askerliğe elverişli değildir raporu verilir. Aile çocuklarının sağlığı ile ilgilenirken hukuki yola müracat etmeyi ihmal etmişler.

Tazminat davası açmak için zamanaşımı süresi kaçmış durumda. ancak hala babası vai olarak tayin edilememiş. oğullarını polia marifeti ile dahi adliyeye götürememişler.

Henüz vasi tayin edilememiş olması nedeniyle vasi kararını alır almaz mtazminat davası açılabilir mi? ya da malüllük aylığı için müracat edilebilir mi süresi ve prosedürrü hakkında bilgisi olan meslektaşlarımın yanıtlarını bekliyorum. Şİmdiden teşekkürler.



Maluliyet aylığı bağlanabilmesi için sözkonusu hastalığın görevden kaynaklanmış olması gerekmektedir.Olayınızda üstün haksız fiili sözkonusu ise görevle illiyet bağı yoktur.İlgili şahıs hakkında aile suç duyurusunda bulunmuş mudur?Maluliyetin bu fiilden kaynaklandığı doktor raporu ile desteklenmiş midir?Herhangi bir suç duyurusu yok ise suç duyurusunda bulunulup ,akabinde şahsın cezalandırılması halinde Milli Savunma bakanlığı'na karşı tazminat talepli tam yargı davası açılması düşünülebilir.Yalnız Ekim ayında yürürlüğe girecek olan HMK 3. maddesi gereği cismani zarara ilişkin davalara yalnızca Adli yargı yerlerinde bakılacağı da unutulmamalıdır.

Ayrıca müvekkilinizin oğlunun hastalığı nedeni ile Mehmetçik Sigorta'ya başvuru yapılması düşünülebilir.Müvekkilinizin oğluna Askerlik dönemi itibarı ile AXA Sigorta üzerinden sigorta yapılmış olabilir.Sigorta şirketini arayarak poliçe düzenlenip düzenlenmediğini araştırınız.