Mesajı Okuyun
Old 01-08-2011, 16:07   #2
limonkabuğu

 
Varsayılan

Aile konutu eşlerin birlikte yaşamlarını sürdürdükleri konuttur, dolayısıyla ancak eşlerin birarada daimi olarak yaşadıkları konutun tapu kaydına eşlerden birinin talebi üzerine aile konutu şerhi konulabilir.

Aile konutu şerhinin amacı eşlerin birarada yaşadıkları ve yaşamlarını daimi olarak sürdürdükleri konut üzerinde eşlerin birbirlerinden habersiz hareket etme imkanını sona erdirecektir.

Aile konutu şerhi olan konutun kiraya verilmesinin aile konutunun amacına ters düştüğü kanaatindeyim. Ancak Kanunun açık hükmü aile konutu diğer eşin rızası bulunmadıkça aile konutundaki hakların sınırlanamayacağını hüküm altına almış olduğundan, diğer eşin rızası olmaksızın aile konutu kiraya verilemez ancak bu takdirde bu konutu, aile konutu amacına ters düşmüş olacağından fiilen ve hukuken aile konutu olma özelliğini kaybedecektir.

Medeni Kanun madde 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.