Mesajı Okuyun
Old 29-07-2011, 10:52   #20
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Alıntı:
müvekkil bu kişi ile noterden 8 yıllık kira sözleşmesi yapıyor ....ayrıca noterde yapılan sözleşmedeki kira bedeli ise harca esas olmak üzere komik bir rakam yazılıyor.
Noterde yapılan sözleşme ile belirlenen "komik" kira bedeli geçerlidir. Kira alacakları 5 yıllık zamanaşımına tabidir. (BK m.126) Yargıtay kararlarında haksız işgal tazminatı (ecrimisil) alacakları için de kıyasen 5 yıllık zamanaşımı kabul edilmiştir.

Yargıtay kararlarının verdiği ilhamla 6570 sk hakkında görüşümü de aşağıda sunuyorum:

Kiracı bir bina yapma borcu altına girmiş ve karşılığında bu binada oturma hakkını almıştır. Kiranın konusu arsa değildir. Kiranın konusu kiralayanın izni ve isteği ile yapılacak olan musakkaf binadır. Bu nedenle kira sözleşmesi 6570 sayılı Kanun'a tabidir. (Eğer kiracı arsayı kiralamış ve bu arsaya kiralayanın izni olmadan bina yapsaydı, Borçlar Kanunu geçerli olurdu.)

Nitekim kiracı ancak tahliye taahhüdü nedeniyle tahliye edilebilmiştir. Eğer sözleşme Borçlar Kanunu'na tabi olsaydı kira sözleşmesinde yazılı sürenin bitiminde başkaca hiç bir neden aranmaksızın tahliye edilirdi.

Sözleşme Borçlar Kanunu'na tabi olsaydı 1 yıl 8 aylık süre için ecrimisil istenirken eski kira ile bağımlı kalınmazdı ve rayiç kiralara göre dava açılabilirdi. Halbuki 6570 sk nedeniyle eski kira bedeli yeni dönemde de geçerlidir diye düşünüyorum.

Saygılarımla