Mesajı Okuyun
Old 29-07-2011, 09:37   #5
Av.Evran KIRMIZI

 
Varsayılan

Sayın ŞAN, 506 Sayılı Kanun'un 79/8 maddesine göre; yönetmelikle tespit edilen belgeler işverenleri tarafından verilmeyen sigortalılar ile çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalıların hizmet tespiti davaları 5 yıllık hak düşürücü süreye tabidir. Bu süre hizmetin geçtiği yılın sonundan başlar. Yönetmelikte tespit edilen belgeler verilmiş ise örneğin işe giriş bildirgesi vs. varsa bu durumda hak düşürücü süre uygulanmaz. Sorudaki kişinin hiç sigorta kaydı olmadığından hizmetin geçtiği yılın sonundan itibaren 5 yıllık hak düşürücü süre söz konusudur.

4857 İş K. m.4:
ı) 507 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde.(İş Kanunu hükümleri uygulanmaz)


507 SK.m2:
Madde 2-İster gezici olsun, ister bir dükkanda veya bir sokağın belli yerinde sabit bulunsunlar, ticareti sermayesi ile birlikte vücut çalışmalarına dayanan ve geliri o yer gelenek ve teamülüne nazaran tacir niteliğini kazanmasını icap ettirmeyecek miktarda sınırlı olan ve bu bakımdan ticaret sicili ve dolayısiyle ticaret ve sanayi odasına kayıtları gerekmeyen, aynı niteliğe (Sermaye unsuru olsun, olmasın) sahip olmakla beraber, ayrıca çalıştığı sanat, meslek ve hizmet kolunda bilgi, görgü ve İhtisasını değerlendiren hizmet, meslek ve sanat , sahipleriyle bunların yanlarında çalışanlar ve geçimini sınırlı olarak kamyonculuk, otomobilcilik ve şoförlükle temin eden kimselerin birinci maddede belirtilen amaçlarla kuracakları odalar bu kanun hükümlerine tabidir.


--------------------------
Bu hükümlere göre müvekkilinizin çalışmasının İş Kanunu kapsamında olup olmadığını değerlendirmenizi öneririm.