Mesajı Okuyun
Old 28-07-2011, 15:13   #1
Av.Serhat Doğan

 
Varsayılan Usul Tescİl İnanÇli İŞlem

İlk Malik TOKİ’yle sözleşme yapıyor fakat ödemelerini tamamlamadığı sürece tapunun adına yapılmasını talep edemiyor. Ödemeler sürerken daire hakkındaki bu tahsis hakkını İkinci Malik'e satıyor. ikinci malik döneminde bütün ödemeler yapılıyor ve fakat tapuyu üzerine almadan önce eşiyle birlikte vefat ediyor; geride 3 gayrı mümeyyiz çocuk bırakıyor.
Asıl malik olduğunu söyleyen şahıs İkinci malikle imzaladığı inançlı sözleşmeyi bize sundu; gerçekten de ikinci malik paranın asıl malike ait olduğunu ve dairenin de aslında asıl malike ait olduğunu asıl malikle karşılıklı imza altına almışlar.
Şimdi asıl malik, ikinci malik’e ait görünen bu hakkın gerçek sahibi olarak tapu istiyor ancak merhumun (ikinci malikin) yasal mirasçıları bu inançlı sözleşmeyi ve hakkı reddediyorlar.
Birinci malik bence sorun yok diyor; eğer ikinci malikin mirasçıları kabul ediyorsa tapuda asıl malike devrederim diyor. Öte yandan Toki, ben ikinci maliki veya asıl maliki bilmem ben sadece ve sadece tapuyu bende tahsis hakkı olan birinci malike devrederim diyor.
olay daha karışık da ben özet ve kırpmalar yaptım. )
Asıl malik hangi yolu izlemeli.

(Benim kanaatim şu; asıl malik olduğunu iddia eden müvekkilimiz: hem TOKİ'yi, hem birinci maliki ve hem de ikinci malikin mirasçılarını davalı olarak göstererek; öncelikle inançlı işlem sözleşmesi çerçevesindeki hakkın tespitini sonra ikinci ile birinci arasındaki ve birinci ile TOKİ arasındaki ilişkinin tespitini ve dolayısıyla şahsi hak, şahsi hakka sahip kişinin halefi olan ikinci malikin halefiyetini ve sonra da halefle inançlı işlem olduğunu iddia eden asıl malik adına tapunun tescilini talep edecek.) Ama emin olamıyorum. )

Teşekkürler, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.