Mesajı Okuyun
Old 24-07-2011, 18:28   #3
zafkir

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Hulusi Metin
Sayın meslektaşım,

1.Çek hesabı sahibi müvekkil,keşide etmiş olduğu çekin bedelini bankada bulundurmak zorunda idi...

2.Sonuçta… (Yetkili hamil olsun/olmasın) son hamil (E) tarafından yapılan takipte, dosya borcu, keşideci müvekkil tarafından ödenmişse… Esas dosyaya ödeme belgesinin ibrazıyla, müvekkil hakkındaki başkaca hacizlerin fekki… Gerekir (di)..!

3.Böylece, dosya borcu ödenmiş olduğundan; takip, müvekkil hakkında sonuçlanmış olmalı(ydı)..!?

Saygılarımla

Yanıtınız için çok teşekkür ederim üstad,

Haklısınız, müvekkil çek bedelini bankada blundurmalıydı. Bedel Banka'da olsa zaten bu tür prosedürlerle çokça uğraşmayacaktım.

Anılı mesajımı aslında kendi durumuma benzer bir bölümde 3 ay önce sormama rağmen cevap alamadığım için ayrı bir başlık altında sordum. Dolayısıyla, bazı gelişmeler oldu. Bunlardan da bahsetmeliyim.

Öncelikle İcra Dairesi'ne tekrar gidip dosyaya yatan paranın (E) şahsına ödenmesiı dolayısıyla talebimi yineledim ve müvekkil banka hesaplarına konan hacizlerin fekkini sağladım.

Fakat bu meyanda, çeki çaldıran (B) şahsının (E)'ye karşı açmış olduğu istirdat davası sonuçlandı ve kısa kararda şu şekilde hüküm kurulmuştur."...(B) nin davasının kabulü ile çekin istirdatına ve çek bedele dönüşmüş ise davalı (E)'den tahsiline..."

İstirdat davasının gerekçesi ile hernekadar çekin bedelinin tahsili için (E) şahsına müracaat edilmesine karar verilmişse de, aynı karar bir anlamda İcra takibi alacaklısı (E) nin meşru hamil olmadığını da tescil etmiş durumdadır. Ya da öyle midir!?

Dolayısıyla, müvekkil tarafından (E) şahsına ödenmiş olan çek bedeli bu kerre (B) tarafından tekrar müvekkil'den talep edilebilir mi?

Şayet edilir ise müvekkil şirket tarafından (B) şahsına karşı "çekin bedelinin ödenmiş olması dolayısıyla" Menfi Tespit davası ikame edilebilir mi?

Saygı ve sevgilerimle,