Mesajı Okuyun
Old 22-07-2011, 14:45   #1
zlm

 
Varsayılan Sözlü Anlaşma istisna sözleşmesi? İşin yarım bırakılmasında sorumluluk nedir?

Müvekkil; idare tarafından müteahhite ihale edilen ( K )şehrindeki bir inşaatte elektrik işlerinin ( inşaate elektrik kablolarının döşenmesi, lamba,priz vs vs vs montajının yapılması vs.) tamamının yapılması hususunda idarece ihale edilen müteahhit firma ile taşeron sözleşmesi imzalamıştır.
Ve müvekkil aynı müteahhit firmanın yine aynı idareden ihale ile yaptırdığı ile başka bir ( A ) şehindeki inşaatinde aynı olan elektrik işlerinide yapması hususunda sözlü olarak sözleşme imzalamaksızın anlaşmışlardır.
( K ) şehrindeki Taşeron sözleşmesi imzaladıkları işten dolayı alacağını alamayan müvekkil ile müteahhit firma anlaşmazlığa düşmüşler ve müvekkil de ( A ) şehrindeki işin yarım bırakmak zorunda kalmıştır. Müteahhit firma müvekkil ile ( A ) şehrindeki iş için sözleşme imzalamadıkları inşaatin elektrik işlerinin yapımı için başka elektrikçi ile anlaşmıştır. Ve müvekkil ( A ) şehrindeki işi tamamlayamamış ve o zamana kadar ki yaptığı işlerinin bedelini de alamamıştır. Bu işlerin müvekkil tarafından yapıldığını ispatlama imkanımız vardır. İşin yapıldığına dair tanıklarımızda mevcuttur, resmi kurum elektrik dairesine inşşate elektirk verilmesi hususunda dilekçelerimizde vardır, malzemelerin sevk irsaliyelerinde müvekkilin imzasıda bulunmaktadır. Yani tanık dahil her türlü delil ile bizim tarafımızdan yapıldığı ispatlayabiliriz.
Benim size sormak istediğim hususlar ise şunlardır ;
1- Müvekkil ile müteahhit firma arasında sözlü olarak anlaştıkları yer için
BK m.355: "İstisna, bir akittir ki onunla bir taraf (müteahhit), diğer tarafın (iş sahibi) vermeğe taahhüt eylediği semen mukabilinde bir şey imalini iltizam eder." maddesi hükümleri geçerli olacağını düşünmekteyim ve herhangi bir bildirim yapmadan işe devam etmeyen ve müteaahit firmadan da herhangi bir bildirim olmakzısın işin başka birine verilmesinden dolayı müvekkilin sorumluluğu varmıdır? Zimmen karşılıklı olarak fesh edilmiş. Ve müteahhit başka biriyle anlaşmıştır. ( Anlaştığı kişi ile de anlaşmazlık yaşadığı için o kişi ile imzaladığı sözlşemeyi bulabiliriz. ) Bildirim yapmaksızın işi tamamlamdığı için sorumluğu bakımından ve istisna sözleşmelerindede işin tamamlandığı zamanda ödeme yapılması şartı olduğundan alacağı alabilirmiyiz?
2- Aynı işi yapan müvekkil birinde taşeron sözleşmesi imzalamış diğerinde imzalanmamış . imzalanan sözleşme ( A ) şehri içinde geçerli olabilceğine dair bir uyarlama olabilir mi???