Mesajı Okuyun
Old 09-07-2011, 19:44   #1
avestahukuk

 
Varsayılan İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Haklı Nedenle Feshi

Merhabalar Değerli Meslektaşlarım.
Uzman olmadığım ve hatta bugüne kadar çok yabancı olduğum İş Hukuku ile ilgili bir davada sizlerin yardımına ihtiyacım var. Göstermiş olacağınız ilgi için şimdiden teşekkür ederim.
Olayı kısaca sizlere özetlemem gerekirse;
1- Müvekkil, bir inşaat şirketinin yurtdışında bulunan şantiyesinde 2006 yılından beri çalışıyor. Taraflar arasında iş sözleşmesi mevcut.
2- Müvekkilin çalışmış olduğu şirket 2006 yılından beri, taraflar arasındaki iş sözleşmesine uymuyor.
3- SGK primleri belli bir döneme kadar eksik yatırılmış. Belli bir dönemden sonra ise hiç yatırılmamış.
4- Müvekkil, sözleşmeye aykırı olarak her gün 5-6 saat fazla çalıştırılıyor. (Buna ilişkin elimizde yazılı belgeler mevcut.) Buna rağmen fazla mesai ücretleri hiç bir zaman ödenmiyor.
5- Haftalık izin günlerinin kullanılmasına izin verilmiyor. Haftalık izin günlerinde de müvekkil çalışmak zorunda bırakılıyor.
6- Müvekkilin maaş ödemesi parçalı şekilde yatırılıyor. Maaşının yarısı Türkiye'de bulunan banka hesabına yatırılırken, geri kalan kısmı yurtdışında bulunan şantiyede elden ödeniyor. Ancak Türkiye'de bulunan banka hesabına yatması gereken aylık kısmi maaş ücreti her zaman için 3-4 ay gecikmeli ödeniyor.
7- Genel tatil, dini bayramlar ve ulusal tatil günlerinde de çalışmak zorunda bırakılıyor.
Bunun üzerine müvekkil 22-05-2011 tarihinde yurtdışında bulunan şantiye şefine yukarıda belirtmiş olduğum nedenleri belirten bir yazı ile iş akdini haklı nedenle fesh ettiğini belirterek işten çıkmak istediğini bildiriyor.Şantiye şefi yazılı bildirimi almakla birlikte, müvekkile alındığına dair bir kayıt vermiyor. Şantiye şefi, son aya ilişkin maaşını alabilmesi ve Türkiye dönüşü için gerekli olan uçak biletinin temin edilmesi için 10 gün daha çalışması yönünde baskı kuruyor ve müvekkilde 10 gün daha şantiyedeki görevine devam ediyor. 10 gün sonra ise şirket tarafından temin edilen yolcu bileti ile Türkiye ye dönüyor.
Yukarıda vermiş olduğum bilgiler ışığında;
İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı nedenle feshi davasını açarak; kıdem, fazla mesai ücreti v.b işçi alacaklarını talep etmem mümkün mü?