Mesajı Okuyun
Old 08-07-2011, 15:22   #1
Av. Göztepeli

 
Varsayılan kahvehane ruhsatının iptali mümkün mü?

Forumda daha önce bu konu çok defa tartışılmış ancak net bir yanıt bulamadım. Konu şu şekilde;

Bir apartmanın zemin katında (tapuda işyeri olarak görünüyor) kahvehane var. Bu kahvehane yaklaşık 10 yıl kadar önce ruhsat almış. Bu süre zarfında işyeri bir çok defa el değiştirmiş ve ruhsat yenileme yapılmış. Son işletmeci 4 yıl kadar önce devir almış.

Ancak apartman sakinleri bu kahvehaneden çok rahatsız durumdalar. Devamlı olarak gürültü söz konusu ayrıca kahvehaneyi işleten arkadaş apartman girişlerine dahi sandalye atmış, apartmanın ortak kullanım alanlarını işgal etmiş. Ortak kullanım alanlarını işgalden dolayı müdahalenin meni davası açacağız. Bu konuda sıkıntı yok.

Lakin, kahvehanenin ruhsatının da iptal edilmesini istiyoruz... Yönetmelik uyarınca, kat maliklerinin söz konusu kahvehaneye muvafakatlarinin olmadığından bahisle ruhsatın iptalini isteyip, akabinde gelecek cevaba göre idare mahkemesinde ruhsatın iptali için dava açmayı düşünüyorum. Ancak yapacak olduğum bu uygulamadan hiç emin değilim. Zira beni düşündüren sorular;

1-) Ruhsatın 10 yıl önce alınmış olması. -işlemin iptali için idareye yada mahkemeye başvuru süresi kaçırılmış olabilir.

2-) Kat maliklerinin de onayını isteyen İşyeri açma yönetmeliğinin 2006 tarihli olması. Ruhsatın alındığı tarihte yürürlükte olan yönetmelikte bu şekilde bir hüküm yok.

3-) Ruhsat sahibinin kazanılmış hakkının mevcut olma ihtimali. -ancak son işletmecinin ruhsatı devir şeklinde olduğu için başkasının kazanılmış hakkı ile müktesep hak iddia edilemez şeklinde birşeyler hatırlıyorum, tam emin değilim.

Bu konuda fikirlerini paylaşacak meslektaşlarıma şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.