Mesajı Okuyun
Old 07-07-2011, 13:37   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım,

Kıdem, iş aktinin devam etmiş veya aralıklarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları sürelerin toplamı göz önüne alınarak hesaplanır. Aynı işverene ait farklı işyerlerinde çalışan işçinin kıdemi, aynı iş sözleşmesine göre değerlendirilecektir.
Ayrıca İşyerinin herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki iş akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanmaktadır.Yine, işçiyi girdi çıktı yaparak kıdem tazminatından mahrum etmeyi amaçlayan bir uygulama halinde işçinin işyerinde çalışmış olduğu toplam süre üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır.

Ayrıca ;
"...Çalışma hayatında işçinin sigorta kayıtlarında yer alan işverenin dışında başka işverenlere hizmet verdiği, yine işçinin bilgisi dışında birbiri ile bağlantısı olan işverenler tarafından sürekli giriş çıkışlarının yapıldığı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi durumlar için Yargıtay’ın son içtihatlarında “şirketler arasında organik bağ”dan söz edilerek kıdem tazminatına hak kazanma, hesap tarzı yönlerinden aralarında bağlantı bulunan bu işverenlerin birlikte sorumluluğuna gidilmektedir (Yargıtay 9. HD. E. 2007/23503, K. 2009/1639, T. 5.2.2009).

Olayda girdi-çıktı işleminin ve farklı işverenlerin veya aynı işverenin farklı işletmelerinin prim ödemesi yapmasının kıdem tazminatı hakkını olumsuz etkilemek için yapılmış kötüniyetli işlemler olduğu, bu nedenle gerçek işverenin kıdemin tamamından sorumlu olduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Yine, eksik prim ödemesi halinde ayrıca hizmet tespiti davası da açılabilir.Kıdem tazminatı davası hizmet tespitinin sonucunu bekleyecektir