Mesajı Okuyun
Old 04-07-2011, 14:19   #1
avrecepefe

 
Varsayılan muris muvazaası

Sevgili arkadaşlar öncelikle hepinize çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Bir konu hakkında fikirlerinize ve yorumlarınıza ihtiyacım var. Özetle konu şu;
Muris hayatta iken % 20 ortaklığı bulunan bir LTD. Şirket hissesini çocuklarından birisine aslında bağış yaptığı halde noterde satış yapmak suretiyle devrediyor. Malum olduğu üzere muvazaa nedenine dayalı iptal davalarında görünüşteki işlem ile gerçek irade beyanları uyuşmadığında (özellikle taşınmazlarda) iptal edilebilme imkanı var. Zira tarafların gerçek iradeleri ile senetteki iradeleri birleşmemektedir. Oysa tapuya kayıtlı olmayan taşınmazlar, menkuller, hak ve alacaklarda durum farklı. Örneğin menkullerin devri elden bağışlama ve elden teslim ile mümkün. Bir miktar para bağışlanması halinde muvazaa değil, tenkis hukuki sebebine dayanılabilir. ZİRA BU DURUMLARDA DEVRİN GERÇEKLEŞMESİ ÖZEL BİR ŞEKLE BAĞLI DEĞİLDİR. Oysa LTD. Şirket hisse devrine ilişkin TTK madde 520; "
Madde 520 - Bir payın devri,
şirket hakkında ancak şirkete bildirilmek ve pay defterine kaydedilmek şartiyle hüküm ifade eder.

Devir hususunun pay defterine kaydedilebilmesi için, ortaklardan en az dörtte üçünün devre muvafakat etmesi ve bunların esas sermayesinin en az dörtte üçüne sahip olması şarttır.

Ortağın koymayı taahhüt ettiği sermaye ayın ise, payını şirketin kuruluşunu takip eden üç yıl içinde başkasına devredemez.

Şirket mukavelesi payların devrini yasak edebileceği gibi yukarıki fıkralarda derpiş edilenlerden daha ağır şartlara da bağlı tutabilir.

Payın devri veya devir vadi hakkındaki mukavele yazılı şekilde yapılmış ve imzası noterce tasdik ettirilmiş olmadıkça ilgililer arasında dahi, hüküm ifade etmez."
hükmü gereğince tıpkı tapuda kayıtlı taşınmazların mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla devrinde olduğu gibi, LTD. Şirket hissesinin (devir için özel şekil şartı arandığından) devri halinde de muris muvazaası nedenine dayalı iptal davası açılabilir mi? Bu konuda yargıtay kararına ulaşabilir miyiz? Katkılarınız için şimdiden minnettarım.