Mesajı Okuyun
Old 30-06-2011, 13:33   #1
ayşekömürcü

 
Varsayılan Yangın Merdiveninin Kaldırılması ve Yöneticinin Sorumluluğu

Durumun özeti şu şekilde:
Zemin kat ile birlikte toplam 6 katlı olan bir bina mevcut.Binada normal kullanım için korunumsuz normal merdiven ve dış kaçış merdiveni var.Ancak bina yönetimi ve apartmandan bazı kişiler dış kaçış merdivenini kaldırmak istiyor.Binanın yapı yüksekliği 17 metre ve binaların yangından korunma yönetmeliğine göre bulduğum maddeler ise şöyle:
Konutlar
MADDE 48- (1) Bodrum katlar dahil 4 katı geçmeyen konutlar ile, tek evler, ikiz evler ve sıra evler gibi konutlar ve tek bir kullanıma hizmet veren bir yapıda veya yapının ayrılmış bir bölümünde kaçışlar; kaçış mesafesi aranmaksızın normal merdivenlerle sağlanabilir. Bu merdivenlerde başka herhangi bir özellik aranmaz.

(5) Kaçış mesafeleri uygun olmak şartıyla, sadece konut olarak kullanılan binalarda kaçış merdivenleri aşağıdaki şekilde düzenlenir:
a) Yapı yüksekliği 21.50 m'nin altındaki konutlarda korunumsuz normal merdiven kaçış yolu olarak kabul edilir ve ikinci çıkış aranmaz.


Şimdi yukarıdaki maddelere baktığımızda bodrum dahil 4 katı geçmeyen ve yapı yüksekliği 21.50 m. nin altındaki konutlarda merdivenler için bi özellik istememiş.Ama bizim binamız zemin dahil 6 katlı olduğu için ilk maddeye girmiyor ancak yapı yüksekliği 17 metre olduğundan kafam karıştı.

Sizce yönetim karar alıp dış kaçış merdivenini kaldırabilir mi? Ve ileride çıkacak bi yangın durumunda yönetici bundan sorumlu tutulabilir mi?