Mesajı Okuyun
Old 29-06-2011, 17:16   #2
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan haksız_tahrik
selamlar,
sorum kısacası şudur;
evlilik dışı olarak ve erkeğin istememesine rağmen, kadın tarafından doğurulan çocuk ile ilgili olarak babalık davası açılmış ve soybağı ilişkisi bu şekilde kurulmuştur. O tarihte anne ile baba arasında nafaka ve tazminat talepleri olmadığına dair protokol imzalanıyor. Ancak çocuk reşit olunca eğitim giderleri sebebiyle bakım nafakası talep ediyor.Bu mümkün müdür?İlgili yüksek mahkeme kararı var mıdır?Görüşlerinizi bekliyorum

Aslında çocuk için kanunen bağlanabilecek tedbir ve iştirak nafakaları, feragat edilse yada protokol ile alınmayacağı kararlaştırılsa bile, herzaman talep edilme hakkı söz konusudur. Bu anlamda kadının dava açma hakkı var-dı. Artık çocuk reşit olduğuundan, dava açma hakkı reşit çocuğa geçmiştir. Geçmişte velayet altında iken velisinin yapmış olduğu sözleşme, ne geçmte ne de şimdiki süreçte kendisini bağlamaz. Ancak geriye dönük nafaka talebinde de bulunamaz.

Yardım nafakası adı altında Bakıma muhtaç olan ait fertleri TMK.nun 364. maddesine göre "Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür" dava açma hakkına sahiptir.

T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu

Esas 2004/3-251
Karar 2004/248

Yardım nafakası talep eden, reşit ve sağlıklı olması nedeniyle çalışabilir konumda ise de;davanın açıldığı tarih itibariyle işsizse Davacının eğitim durumunun dikkate alınarak ve ülkedeki ekonomik yapı gözetilerek davacının iş bulma imkanının güçlüğü nedeniyle hiçbir malvarlığı ve geliri bulunmayan kız çocuğunun zaruret içinde bulunduğunun kabulü gerekir.