Mesajı Okuyun
Old 16-06-2011, 15:53   #7
AV.ARZU KILIÇ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan AV. İLKER VURAL
''İş sözleşmelerinde fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğu yönünde kurallara sınırlı olarak değer verilmelidir. Dairemiz, 270 saatle sınırlı olarak söz konusu hükümlerin geçerli olduğunu kabul etmektedir.''
Benim buradan anladığım kadarıyla, fazla çalışmanın yıllık 270 saatin üzerinde olduğunu ispatlayabilirsek bu fazla çıkan ücreti talep edebiliyoruz. Değerli meslektaşlarım, Yargıtay kararlarındaki bu ifadeyi yanlış anlamışsam, doğru olan yorumu belirtmenizi isterim.
Yani sözleşmede böyle bir hüküm olsa bile, örneğin 470 saat fazla çalışan bir işçi 200 saatlik fazla çalışma ücretini talep edebiliyor mu?
Talep edemiyorsa, her işveren iş sözleşmesine koyacağı böyle bir hükümle işçiye azami sınırlarda fazla çalışma yaptırabilir diye düşünüyorum.

esasen Yargıtay kararındaki çıkarım doğrultusunda ifade ettiğiniz doğru doğru olmasına da sorun da burada doğuyor, Yargıtay bu kez 270 saatin üzerindeki fazla mesai çalışmasını hayatın olağan akışına aykırı bularak kabul etmiyor... takip ettiğim bazı davalarda bu değerlendirme nedeniyle işveren olarak kazandığım davalar var.. zira burada genel olarak fazla mesai çalışmaları tanık ifadeleriyle ispatlanıyor, somut belge varsa ne ala... diğer yandan 270 saatlik çalışmanın ücretin içinde olduğunun kabulü için de, esasen ücretin asgari ücretin belirgin bir miktar üzerinde olması gerekiyor, yani Atahun'un belirttiği gibi asgari ücretin biraz üzerindeki bir ücretin içerisinde 270 saate kadarki fazla mesai ücretinin de dahil edildiğinin kabulüne olanak bulunmamakta...