Mesajı Okuyun
Old 16-06-2011, 14:10   #3
Atahun

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan yeshilim
Düşünceme göre evet engeldir. Zaten konuyu araştırmışa benziyorsunuz. Fazla çalışma ücret alacağının ücretin içinde olduğuna dair tarafların yapacakları sözleşme geçerlidir. Bu durumda, Yargıtay uygulamasına göre 270 saat üzeri fazla çalışmaların ücretinin ödenmesi gerekmektedir.

Ayrıca fazla çalışma ücretini de kapsar ücret ödemesi yapıldığı da anlaşılmaktadır. O halde müvekkiliniz fazla çalışma ücretlerinin ödenmediğinden bahisle haklı fesih hakkını kullanamayacaktır. Bu yönde fesih gerekçesi ile işten ayrılması halinde kıdem tazminatı da talep edemeyecek, işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalacaktır düşüncesindeyim.

Ben, Yargıtay kararının (varsa bile) bu kadar geniş yorumlanamayacağı kanaatindeyim. Şöyle ki;

Bahse konu olay ile ilgili olarak; Brüt 1.500.00 TL.' nin neti yaklaşık 1.100.00 TL. dır. Bu ücrete, 225 saatlik normal çalışma ve haftalık 15 saatten aylık 60 saatlik fazla çalışma da dahildir. Fazla çalışma ücretinin % 50 zamlı olduğu da dikkate alındığında verilen ücretin asgari ücret düzeyinde, belki de daha altında olduğu görülecektir.

Yargıtay kararı bu şekilde geniş yorumlandığında, örneğin 900.00 TL. brüt ücretin içinde aylık 90 saate kadar olan fazla mesai, UBGT. mesaisi, Hafta tatili mesaisini de gösterirsek çalışan muhtemelen borçlu çıkacaktır.

Diğer bir ifadeyle; İşveren, çalışana asgari ücretin az üzerinde bir ücret tahhakkuk ettirerek fazla çalışma hakkını kötü niyetli kullanamaz diye düşünüyorum.

Saygılarımla.