Mesajı Okuyun
Old 16-06-2011, 13:12   #1
AV. İLKER VURAL

 
Varsayılan İş Sözleşmesi - Fazla çalışma hakkında hüküm - Haklı fesih

Müvekkilim 01.05.2008 tarihinde, araç muayene istasyonu işleten işveren ile belirsiz süreli bir iş sözleşmesi imzalamıştır.
Müvekkil, bu işyerinde istasyon amir yardımcısıdır, müvekkilin haftalık çalışma süresi yaklaşık 60 saattir.
Müvekkil, fazla çalışma ücretleri kendisine ödenmediği gerekçesiyle bu iş sözleşmesini ihbar tazminatı ödemeden haklı olarak feshetmek ve fesihten sonra da fazla çalışma ücretleri ve diğer alacaklar için işverene karşı dava açmak istemektedir.

Sözleşmede aşağıdaki şekilde iki madde bulunmaktadır :
‘’ Madde - 3 : Ücret, hafta tatili, genel tatil ve fazla mesai ücretleri dahil aylık brüt 1.500,00 – TL dir. ‘’
‘’ Madde - 6/f : Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Personel, işveren talep ettiği takdirde, fazla mesai yapmayı peşinen kabul ve taahhüt etmiştir. Yasal fazla mesai süresine ilişkin fazla mesai ücretinin, personelin aylık ücreti içinde olduğu kabul edilmiştir. Personel, maaşı dışında bu nedenle ayrıca fazla mesai ücreti talebinde bulunamaz. ‘’

Sorularım şunlar :
1 - ) Müvekkil bu işyerinde, haftalık 60 saat olmak üzere, toplam 3 yıl çalışmış ve bu süre içerisinde işverenden fazla çalışma ücreti talebinde bulunmamıştır. Müvekkilin, 3 yıl bu şekilde çalıştıktan sonra, 3 yıldır fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle iş sözleşmesini haklı olarak feshetmesi mümkün müdür? ( Müvekkilin, şu an da dahil olmak üzere, işverenden hiçbir zaman fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi yönünde bir talebi olmamıştır, müvekkil noterden göndereceği fesih ihbarnamesi ile bu işi bitirmek ve yeni bir işe girmek düşüncesindedir. )
2 - ) Yukarıda belirttiğim ve sözleşmede bulunan 2 madde fazla çalışma ücreti talebinde bulunmaya engel midir? Bu maddeler işçi nasıl yorumlanabilir? Bu maddeler yıllık 270 saatten fazla olan çalışmaları mı kapsamına almaktadır?
Saygılarımla.