Mesajı Okuyun
Old 15-06-2011, 08:11   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Ayşenur Gökçe
Merhaba, elimde bir tane teklif mektubu ve altındada anlaşan şirketlerin imzaları bulunmaktadır.Müvekkil teklif veren şirketten 40 adet elektrik sayacı siparişi vermişdir. Sipariş vermiş olduğu şirket ise bir Fransız firmasının disbüritörü olarak Türkiyede faaliyet göstermektedir.Varılan anlaşma gereki müvekkil ücretin %35ini peşin ödemiş kalanınıda teslimde peşin ödemek üzere anlaşmışlardır. Müvekkil aynı zamanda Irakta bir ihaleyi almış olup gelecek 40 sayacı burada kullanacaktır ama her geciken ay için cezai şart kararlaştırılmıştır.
Müvekkilim teslim tarihinden 2.5 ay geçmesine rağmen sayaçları teslim alamamıştır. Karşı taraf olan şirket ise disbüritörü olduğu fransız firmasının hala sayaçları göndermediğini kendilerinin yapcak birşeyi olmadığını söylemektedir. Aynı zamanda da müvekkil ırakta almış olduğu ihaleden dolayı söz. şartlarını yerine getiremediğinden cezai şart yükümü altına girmiştir. Buna karşılık ben sayaçlar kararlaştırılan teslim tarihinde teslim edilmediği için gecikme tazminatı talep edebilir miyim ? ayrıca söz.ye duyulan güvenden dolayı girişilen bir ihale söz konusu bu sebeple söz. duyulan güvenin boşa çıkmasından dolayı menfi zararıda isteyebilir miyim ?? bu konuda yardımcı olursunuz sevirim .. örnek içtihatlarada ulaşamadım elinde olan meslektaşlarım ulaştırırlarsa çok sevinirim ....

Vade sözleşmede açıkça belirtilmiş ise, vadede borcun yerine getirilmemesi nedeniyle satıcı temerrüde düşer. (Bk.101/2) Vade muayyen değilse alacaklının ihtarı ile borçlu temerrüde düşer. (BK.101/1)

Temerrüt halinde, Sayın Metin'in vurguladığı gibi BK.106, 107 ve 108. maddenin uygulanması mümkün hale gelir.

Sizin müvekkilinizin imzaladığı sözleşmede cezai şart da kabul edildiği için, sözleşmede kararlaştırılan cezai şartın "akdin icra edilmemesi veya eksik icra edilmesi" halinde mi yoksa "akdin belirli bir zaman içinde icra edilmemesi" halinde mi talep edilebilir olduğunu belirlemeniz gerekir. (BK.158/1 ve 2)

Eğer belirli bir zamana kadar teslim edilmezse cezai şart ödenir hükmü varsa BK:158/2 uyarınca hem akdin icrasını hem de cezai şartın ödenmesini isteyebilirsiniz.

Diğer yandan geç teslim ya da teslim etmeme nedeniyle cezai şartı aşan bir zararınız doğmuşsa bunu da (cezai şartı aşan zararı) ispatlamak kaydıyla tazminat olarak talep etmeniz mümkündür. (BK.159/2)


Menfi zarar talep etme isteğiniz konusunda;

Sonradan eklenen not: BK:108'de düzenlenen dönme halinde menfi zarar istenebilir. Menfi zarar sözleşmenin hüküm ifade etmemesi nedeniyle uğranılan zarar varsa söz konusu olur. Yani menfi tazminat konusu olan olaylarda genelde sözleşme herhangi bir nedenle geçersiz kalmıştır ve o nedenle sözleşmenin hüküm ifade edeceği düşüncesiyle zarara uğramışsınızdır. Ancak sizin sözleşmenizde anlayabildiğim kadarıyla BK.106'ya göre müspet zarar istenebilir. Sözleşme geçerlidir ve hüküm ifade etmektedir ancak satıcı borca aykırı davrandığı için zarar doğmuştur. Bu durum müspet zarar olarak nitelendirilir.