Mesajı Okuyun
Old 06-06-2011, 16:24   #2
Av. Bülent Sabri Akpunar

 
Varsayılan

Sayın Erdoğan,

BK 518. mad. gereğince bakım borçlusunun ölümü üzerine bakım alacaklısı 1 yıllık h.d.süre içerisinde sözleşmeyi feshedebilir. İşbu fesih tek taraflı ve bozucu yenilik doğuran beyanın karşı yana ulaştırılması ile olur; dava yolu da bu beyanın kullanılması yöntemlerinden biridir ama zorunlu değildir. Ne var ki, kat karşılığı inşaat sözleşmeleri vb. tersine, ö.k.b.s.'nin BK 518 gereğince feshi için mahkeme kararı kurucu değil bildiricidir.Bu itibarla, bana göre dava dilekçesinin tebliğinden itibaren sözleşme ileriye etkili olarak fesholmuş sayılmalıdır.

518/2. cümledeki alacak ise, 518/1. cümledeki şartın gerçekleşmesine bağlı olarak doğan ve feshedilmiş sözleşme gereği karşı yana teslim edilen ivaz (taşınmaz vb) karşılığı davalı mirasçıların malvarlığında - bir anlamda eksik ifa edilen bakım borcu karşılığında - oluşan sebepsiz zenginleşmedir.Buna "ortadan kalkan sebebe dayalı sebepsiz zenginleşme"(condictio ob causam finitam) denilebilir.

Netice itibariyle, fesih iradesinin(dava dilekçesinin) mirasçılardan en sonuncusuna yapılan tebliğden itibaren en geç 1 yıl içinde alacak davasının açılması gerektiği düşüncesindeyim.

İyi Çalışmalar