Mesajı Okuyun
Old 06-06-2011, 13:40   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Kaılımcı,

Eşinize boşanma davası açmadan, en yakın aile mahkemesinden, eşinizin şiddete yönelik eylemlerinin sona erdirilmesi için tedbir kararlaraı alınmasını isteyebilirsiniz. Eşinizin çocuklarla yaşadığınız haneye girmemesine, şiddete yönelik eylemlerine son vermesine en fazla 6 ay için karar verilebilir. Talepten para alınmaz. Süre sonunda mahkemeye talebinizi tekrarlayabilirsiniz.

Eğer eşiniz, birlikte yaşamanıza rağmen sizin ve çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamıyorsa, boşanma istemeden sadaca nafaka davası da açabilirsiniz. çocuklarınız ve sizin için aile mahkemesi hakimi nafaka belirleyecektir. Davada, eşinizin ailenin geçimi için katıkda bulunmadığını kanıtlamanız gerekir.

Oturduğunuz ev eşiniz adına kayıtlı ise, muhtardan ikametgah ve evlilik nüfus kaydı ile tapu kaydı üzerine Aile Konutu şerhi de koydurabilirsiniz.

Bunların haricinde boşanma davasını da doğrudan açabilirsiniz.

Davanızın içinde çocuklarınızın veleyitlerini ve onlar ve kendiniz için nafakaya hükmedilmesini ve bu hükmedilen nafakanın boşanmaya karar verilip kesinleşmesinden sonra da yoksulluk ve iştirak nafakaları olmarak devamını isteyebilirsiniz. Davanın açılması tarihinden itibaren nafakaya hükmedilir.

Nafakanın miktarını, eşinizin geliri ve mal varlığı toplamı etkiler.

Nafakaların ödenmemesi icra ceza suçu oluşturur. Bunun için önce, mahkemenin nafaka kararını icraya koymanız gerekir. İcra takibine rağmen ödenmezse, icra ceza mahkemesinde dava açılır.

Boşanma davanızın içinde maddi tazminat ve manevi tazminat talep edebilirsiniz.

Eşinizin hakaret ve fiili şiddetini kanıtlamanız ve aile birliğinin sorumluluklarını yerine getirmediğini kanıtlamanız halinde, boşanmanıza ve tazminatlarınıza karar verilebilecektir.

Çalışmadığınız müddetçe, geçiminizi boşandığınız eşinizden sağlamanız beklenecektir. Devletin bir yardımı veya oluşturduğu bir fon bulunmamaktadır.

Aşağıdaki linkler de yol gösterici olabilir. Sağlık yardımı ve yeşil kart açısından da bilgiler içermektedir.

http://sydv.istanbul.gov.tr/Default.aspx?pid=266

http://sbu.saglik.gov.tr/yesil/

Haklarınızı takip ederken bir avukattan doğrudan destek almanızda yarar vardır. Yoksulluğunuzu kanıtlayarak bulunduğunuz yar il barosundan tarafınıza ücretsiz avukatlık hizmeti verilmesini de isteyebilirsiniz.

Saygılarımla,