Mesajı Okuyun
Old 05-06-2011, 00:07   #5
tiryakim

 
Varsayılan

Tarih - Esas No - Karar No Konu

T. 30.04.2004
E. 2004/37
K. 2004/146

* Baro Yönetim Kurulu aleyhine dava
* Baroya bilgi verme yükümlülüğü
(Av. Meslek K. m. 27/2)


Şikayetli avukatlar hakkında, Konya İdare Mahkemesi'nin 2002/229 Esas sayılı dosyası ile Konya Barosu Yönetim Kurulu aleyhine dava açtıkları halde, bu davayla ilgili, bağlı oldukları Baro'ya herhangi bir beyan ve bildirimde bulunmadıkları iddiası ile başlatılan Disiplin Kovuşturması sonucunda, şikayetli avukatların eylemi sabit görülerek Konya Barosu Disiplin Kurulu'nca her iki şikayetli avukata ayrı ayrı uyarma cezası verilmiştir.

Şikayetli Avukatlardan Av. H. A.'nın Stajyer Av. S. S.'nin vekili olarak Konya İdare Mahkemesi'nde 2002/229 Esas nolu dosya ile davacı'nın avukatlık stajının iki ay süre ile uzatılmasına ilişkin 28.12.2001 gün ve 2001/930 sayılı Konya Barosu Yönetim Kurulu kararının mesnedi bulunmadığı, sebepsiz olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtığı halde, şikayetliler tarafından bu dava için bağlı oldukları Baro'ya bilgi vermedikleri anlaşılmıştır.

TBB Meslek Kuralları'nın 27/2. maddesine göre; bir avukat başka bir avukata karşı asıl yada vekil sıfatıyla takip edeceği davayı, kendi barosuna bir yazı ile bildirir. Bu bildirimin henüz davanın takibine geçilmeden önce yapılması zorunludur.

Bu kural, bilgi verme yükümlülüğü ile bağlı olarak Barolar'ın ve TBB'nin üçüncü şahıslar aleyhine veya üçüncü şahısların Barolar ve TBB aleyhine açacağı davalar içinde geçerlidir.

Şikayetli avukatlardan Av. H. A.'nın “Tüzel kişilik şikayet olunmuştur” şeklindeki savunması TBB Meslek Kuralları'nın yukarda belirtilen açık anlamına ve amacına uygun düşmediği gibi, şikayetli avukatlardan S. S.'nin davanın açıldığı tarihte Stajyer avukat olduğundan, Avukatlık Yasası ve TBB Meslek Kuralları'nın kendisine uygulanamayacağına ilişkin savunmasına da itibar edilemez. Zira mesleğin yapılışında etkili olan ve çoğu çerçeve norm karakteri taşıyan Meslek Kuralları'nın Staj döneminde de uygulanır olması zorunludur. Avukatlık Yasası'nın 23. maddesinin son tümcesi bu kuralı yansıtmaktadır. “ Stajyer Avukatlar Meslek Kuralları'na ve yönetmeliklerde belirlenen esaslara uymak zorundadırlar “ Bu konuya 4667 sayılı Yasa ile netlik kazandırılmıştır.

Bu nedenlerle, Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukuki isabetsizlik görülmemiş, kararın onanması gerekmiştir.

Sonuç Olarak, şikayetli avukatların itirazlarının reddi ile, Konya Barosu Disiplin Kurulu'nun Av. H. A. ile Av. S. S. haklarında ayrı ayrı “ Uyarma Cezası “ verilmesine ilişkin kararının onanmasına, oybirliği ile karar verildi.