Mesajı Okuyun
Old 05-06-2011, 00:07   #4
tiryakim

 
Varsayılan

Tarih - Esas No - Karar No Konu

T. 10.04.2004
E. 2004/10
K. 2004/105

* Baroya bilgi verme yükümlülüğü
(Av. Meslek K. m. 27/2)

Şikayetli avukat hakkında TBB Meslek Kuralları'nın 27/2. maddesine aykırı davranması nedeniyle açılan Disiplin Kovuşturması sonunda, Baro Disiplin Kurulu'nca eylemi sabit görülerek disiplin cezası tayin edilmiştir.

Şikayetçi avukatın müdahil olduğu ceza davasına şikayetli avukatın sanık vekili olarak girdiği; ancak Baro'ya yazı ile bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmediği, tarafların beyanlarından ve dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmıştır.

TBB Meslek Kuralları'nın 27/2 maddesi “Bir avukat başka bir avukata karşı asıl ya da vekil sıfatıyla takip edeceği dosyayı kendi Barosuna bir yazı ile bildirir ” kuralını koymuştur.

Şikayetçinin 11.09.2001 günlü duruşmada kamu davasına müdahale ettiği ve davanın yasal olarak tarafı olduğu sabittir. Bu nedenle şikayetlinin bu konudaki savunmasına itibar olunmamıştır.

Avukatlık mesleğini icra edenlerin, hukukun elverdiği kurallar içinde dayanışmasını, karşılıklı saygıyı ifade eden meslek kuralını bilerek ve isteyerek yerine getirmemeleri kabul edilemez.

Şikayetli, savunma gerekçesinde Baro'ya bilgi vermediğini bildirdiğine göre, hakkındaki soruşturma için verdiği savunmanın “bilgi verme ” yükümlülüğünü yerine kaim olacağına dair yönetim kurulu kararına da itibar edilmemiştir.

Bu nedenlerle, Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukuksal isabetsizlik görülmemiş ve —aleyhe itiraz da olmadığından— kararın onanması gerekmiştir.

Sonuç olarak, itirazın reddiyle, İstanbul Barosu Disiplin Kurulu'nun “ uyarma” cezası verilmesine ilişkin kararının onanmasına, oybirliği ile karar verildi.