Mesajı Okuyun
Old 05-06-2011, 00:07   #3
tiryakim

 
Varsayılan

Tarih - Esas No - Karar No Konu

T. 19.03.2004
E. 2004/2
K. 2004/91

* Meslektaşa karşı vekil sıfatıyla dava takibi
* Baroya bilgi verme yükümlülüğü

(Av. K. m. 23,25; Av. Meslek Kuralları m. 27)

Şikayetli avukat hakkında “ Konya Barosu Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri aleyhine Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu halde, bunanla ilgili olarak bağlı bulunduğu Baroya bilgi vermediği ” iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonunda, eylemi sabit görülerek Konya Barosu Disiplin Kurulu'nca uyarma cezası verilmiştir.

Konya Barosu Yönetim Kurulu şikayetli avukatın vekili durumunda olan stajyer avukat hakkında, iki ay süreyle stajın uzatılması hakkında karar vermiş, bu karar Konya İdare Mahkemesi'nin 2001/431 esas, 2001/93 karar sayılı kararı ile usul eksiklik nedeni ile iptal edilmiş; Konya Barosu Yönetim Kurulu bu eksikliği giderdikten sonra Avukatlık Yasası'nın 23 ve 25. maddeleri ile Meslek Kuralları'nın ilgili hükümleri gereğince stajın uzatılmasına ilişkin yeni bir karar vermiştir.

Staj uzatımını içeren bu karar sebebiyle, şikayetli avukat, müvekkilinin vekili sıfatıyla, Konya Barosu Başkan ve üyeleri hakkında Konya Cumhuriyet Savcılığı'na 2002/2239 hazırlık numarası ile suç duyurusunda bulunmuştur.

Şikayetli avukatın Yönetim Kurulu'nu teşkil eden Avukat meslektaşları hakkında kamu davası açılması isteğiyle suç duyurusuna bulunduğu halde bağlı olduğu Baro'ya bilgi vermediği anlaşılmıştır.

Henüz davanın takibine başlanılmadan önce, bir avukat başka bir avukata karşı asil ya da vekil sıfatıyla takip edeceği davayı kendi barosuna bir yazı ile bildirir.

Şikayetli avukatın TBB Meslek Kuralları'nın 27. maddesindeki bu kurala uymadığı açıktır.

Şikayetli avukatın “ tüzel kişilik şikayet olunmuştur ” şeklinde yorumu olaya uygun düşmediği gibi TBB Meslek Kuralları'nın açık anlamına ve amacına aykırı yorumlarla bildirimin yapılmaması gerektiği şeklindeki savunmalara itibar olunamaz.

Bu nedenlerle, Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukukî isabetsizlik görülmemiş kararın onanması gerekmiştir.

Sonuç olarak, itirazın reddi ile, şikayetli avukat hakkındaki Konya Barosu Disiplin Kurulu'nun “ uyarma cezası ” verilmesine ilişkin kararının onanmasına oybirliği ile karar verildi.