Mesajı Okuyun
Old 03-06-2011, 23:13   #6
Derya DEMİR

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Suat Ergin
Aleyhe bozma yasağı nedeniyle, alt işveren hakkındaki karar kesinleşecektir.

Asıl işveren işçisi kabul edilmek daha lehe gibi duruyor!

Alıntı:
Yazan Adli Tip
İşe iade davası hem asıl hem de alt işveren aleyhine açılmış. Yerel mahkeme de, alt işvereni sorumlu tutmuş, asıl işvereni sorumsuz tutmuş. Temyiz eden davacı da asıl işveren (de) sorumlu diye temyiz etmiş. (Yanlış anlamadıysam.) ( Temyiz eden azıcık biliyorsa bu işleri ondan eder etse etse zaten )

Yargıtay, asıl-alt işveren ilişkisine bakacak. Şayet bu ilişkide muvvazaa görürse, mecburen işçiyi baştan itibaren asıl işverenin işçisi kabul edecek. Eğer böyle olursa, bu kez -şu anda dava aleyhine sonuçlanmış olan ve davayı temyiz etmemiş olan- davalı alt işveren yönünden ya davanın reddine karar verecek, asıl işveren aleyhine hüküm kurulacak. Ya da alt işveren tek başına sorumluyken müteselsil sorumlu olacak.


Şayet Yargıtay, feshin geçerli olduğuna karar verir de her iki işveren açısından da davayı redderse, ancak o halde aleyhe bozma (ya da usulü kazanılmış hak) söz konusu olabilir düşüncesindeyim.

Nihayetinde, karar bu temyizle kesinleşmemiş karardır ve işe iade talep etmeye uygun değldir.

Saygılar,

Ama asıl sorun şurada doğuyor. Adli Tip' in de dediği gibi; temyiz nedenleri arasında yazılmayan bir durumda, Yargıtay taleple bağlı kalmayarak muvazaayı kendiliğinden araştırabilir mi? Yine dayanaksız ve güçsüz olan bilgim bu hususun kamu düzenine ilişkin olduğunu ve Yargıtay' ın re'sen bu hususu araştıracağını söylüyor!

Sonuç olarak ben işe iade davasının bir an önce kesinleşmesini istiyorum, işçi zor durumda ve Pazartesi günü temyizden feragat edeceğim zira dosya hala Yargıtay' a gitmedi!

Ama işe iade kararı alt işveren yönünden kesinleştiyse feragat etmemizin bizim açımızdan yararı olmayacak!

"İş Mahkemesi hakimi kesinleşmiştir" dedi ama Yargıtay' ın bu kadar net olduğu bir konuda asıl işvereni hiçbir gerekçe göstermeden olaydan muaf tutan bir hakimin sözüne gel de güven! Adama kalsa işçi başvuru süresini bile kaçırmış!