Mesajı Okuyun
Old 30-05-2011, 11:39   #1
Gökhan Hanikoğlu

 
Varsayılan İdari Para Cezalarında Soruşturma Zamanaşımı

Herkese selamlar,

İdare tarafından 2003 yılı Ocak ayında gerçekleşen bir fiilden dolayı 2007 yılında vermiş olduğu nispi bir para cezası kararı aleyhine açmış olduğumuz davamız şu an Danıştay'da temyiz aşamasında olup, an itibari ile Kabahatler Kanunu 20. maddesinde düzenlenmiş olan 8 senelik Soruşturma Zamanaşımı süresi geçmiş bulunmaktadır.

Ancak Kabahatler Kanunundaki Soruşturma Zamanaşımının Ceza kanununda yer alan Dava Zamanaşımından farklı bir yorumu olup olmadığı hususunda tereddütlerim bulunmaktadır.

Bu 8 senelik zamanaşımı süresi sadece idare tarafından para cezası verilmesine yönelik olup eğer bu süre içinde bir ceza verilmiş ise artık para cezasının iptali için açılacak davada geçecek süreler dikkate alınmayacak, yargılama sırasında 8 senenin dolması halinde zamanaşımı nedeni ile idarenin vermiş olduğu para cezası kararı zamanaşımı nedeni ile kaldırılmayacak mıdır?

Yoksa Soruşturma Zamanaşımı, Ceza Kanundaki Dava Zamanaşımı gibi uygulanacak ve geçip geçmediği yapılan yargılamının her aşamasında dikkate alınarak, eğer süre geçmiş ise zamanaşımı nedeni ile para cezası kararı kaldırılacak mıdır?

Tecrübe ve bilgisi olup, paylaşacak meslektaşlara şimdiden teşekkür ederim.