Mesajı Okuyun
Old 15-12-2006, 15:25   #2
anti-leviathan

 
Varsayılan

Bildiğimiz üzere 'adam öldürme' suçu sonuçlu bir suçtur.Olayımızda ise HIV virüsü bulaşmış ve fakat henüz ölüm olayı gerçekleşmemiştir. Öldürmeye teşebbüs hükümleri de uygulananamaz; çünkü teşebbüs için suçun icrasına başlanıp elinde olmayan nedenlerle tamamlanamaması söz konusu değildir. Adam cinsel ilişkiye girme sureti ile suçu tamamlamıştır.
Burada 'kasten yaralama suçu'nun varlığından söz edilebilir. ( TCK Madde: 86 ) Adam HIV virusunu taşıdığını bilerek karısıyla beraber olduğu için suçun manevi unsuru 'kast' oluşmuştur. Burada somut olayın verileri ışığında doğrudan kast mı, olası kast mı var? bunun ortaya çıkması gerekir.Bu da en son aşamada cezanın verilmesinde önem arz edecektir. Kast'ta bilme ve isteme iradesinin birlikte olması gerekir. Olayda bilme iradesi gerçekleşmiş; ancak isteme iradesinin varlığının tespiti zor olacaktır. Bir sonucun hukuki yönden ne zaman fail tarafından istenmiş sayılacağının belirlenmesi gerekir. Söz konusu sorun ise günümüzde 'rıza' ölçütü ile çözümlenmektedir. Buna göre failin gerçekleşme tehlikesini kabul ettiği sonuçlar istenmiş sayılır.
AİDS hastalığının tedavisi mümkün olmasa da, adama direk kasten adam öldürme suçunu isnad edemeyiz; çünkü adam öldürme suçunun oluşması için ölümün meydana gelmesi gerekir.
Burada adamın saikinin ne olduğunu bilemiyoruz; ama ben doğrudan adam öldürme kastının olmadığını düşünerek cevap veriyorum:
Olayda TCK Madde:86/3'e göre suç oluşmuştur ve 87. maddesinin 2.fıkrası a bendine göre 'iyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa..' bir sebebiyet vermiştir. Ölüm olayı gerçekleştiği takdirde de, yeni TCK'da 'kastı aşan adam öldürme' kalktığı için bunun yerine Yeni TCK Madde: 87/4 düzenlemesine göre ceza verilir.
ama adam, adam öldürme saiki ile cinsel birleşmeye girmişse buna nasıl bir suç isnad edilir? bunu bilemiyorum..kafam karıştı çok!..