Mesajı Okuyun
Old 21-05-2011, 12:30   #1
Av. Yasin Yıldız

 
Varsayılan Çatidan DÜŞme, Fİrmanin SorumluluĞu

Merhaba meslektaşlarım.

Bir inşaat ustası, A firması ile firmaya ait imalathanenin çatı işinin yapımı için görüşüyor. Henüz aralarında yapılan bir anlaşma sağlanmazken inşaat ustası çatıya çıkıyor ve çatıdan düşüyor. Düşme neticesinde inşaat ustası %90'a varan oranlarda sakat kalıyor. yaklaşık 2 ay komada kalan inşaat ustası halen kısmi felç ve hafıza kaybı yaşıyor.

Çatı saç ile kapatılmış. Ancak yer yer içeriye güneş ışığı ve hava girsin diye şeffaf plastik polikarbon levhalar döşenmiş. Düşme olayı bu şeffaf polikarbonlara yanlışlıkla basmak suretiyle gerçekleşmiş. Çatının yerden yüksekliği yaklaşık 8,10 metre. A firması bu polikarbonlara basılmasını engelleyecek hiçbir tedbir almamış.

Olay yerinde tutulan polis tutanağına göre A firmasında çalışan işçilerden biri inşaat ustasının, çatıdaki bacayı onarmaya yardım etmek maksadıyla çatıya çıktığını söylemektedir. Ayrıca olay anında tutulan tutanakta etrafta takılmamış soba boruları vs olduğu yazılmış. Ancak ne maksatla çatıya çıktığını tam olarak henüz bilmiyoruz.

Bütün bunlara ilaveten A firmasının merkezi başka bir ildedir. Bu firmanın kazanın olduğu yerdeki işletmesine ait hiçbir resmi kayıt yoktur. Sadece polis tutanağında firmanın işletme adı "örnek çokal mağazacılık gibi" yazılı. Zaten firmada kazadan hemen sonra apar topar taşınmış. muhtemelen burada çalıştırdığı işçilerin tamamı da sigortasızdı.

Sonuç olarak; A firmasına karşı dava açmayı düşünüyorum. Ancak açacağım dayayı ne tür bir hukuki ilişkiye dayanadırmam gerektiği hususunda tereddütlerim var. Zira ortada işçi işveren ilişkisi yok. Yapılan bir eser sözleşmesi veya başka bir sözleşmede yok. Özlellikle polis tutanağında geçen "yardım için çatıya çıktığı" ifadesi baz alınırsa izlemem gereken hukuki dayanak ve izlenmesi gereken yöntemler sizce ne olmalıdır. Başka bir tavsiyeniz varmıdır?
Yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.