Mesajı Okuyun
Old 20-05-2011, 10:07   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan kaganelli
İşveren ve bayan işçi arasında 2 yıl süreli iş sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin 18. ayında bayan işçi evleniyor. Evlilik sebebiyle iş sözleşmesini fesheden işçi bu durumda kıdem tazminatına hak kazanır mı?


4857 sayılı yasının 120. maddesinin yollaması ile 1475 sayılı mülga iş yasasının 14. maddesi gereğince, evlilik nedeniyle iş akdini, resmi evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde fesheden kadın işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Zira davacının göreve devam etmemesi haklı bir nedene dayanmaktadır. Mülga kanunda da, 4857 sayılı yasada da belirli süreli hizmet sözleşmeleri ile çalışanların kıdem tazminatı talep edemeyecekleri yönünde bir düzenleme yoktur.

Diğer taraftan belirli süreli hizmet sözleşmelerinin düzenlendiği 11. maddenin şerhinden anlaşıldığı üzere, aslonanın sözleşmenin belirsiz süreli olduğunun kabul edilmesi, belirli süreli sözleşmelerin istisna kabul edilmesi gerekmektedir. Taraflar arasında yazılı olarak da yapılsa, belirli süreli iş sözleşmesi olarak da nitelendirilse, işçinin belirli süreli hizmet sözleşmesi ile çalıştığının kabulü her zaman mümkün değildir. İşçinin yaptığı işin mahiyeti burada önem taşımaktadır. Bu nedenle esasen sizin belirli süreli diye nitelendirdiğiniz sözleşmenin belirsiz süreli olması sizi şaşırtmasın. İşçinin yaptığı işi ve varsa özel diğer durumları yazarsanız, sözleşmenin niteliğini tartışma olanağı buluruz.

Evlilik nedeniyle fesih ile alakalı örnek bir içtihat aşağıya alıntı yapıyorum. Kolay gelsin.



T.C.

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 2007/18608

K. 2008/14177

T. 3.6.2008

• BAYAN İŞÇİNİN EVLENMESİ ( İş Akdini Evlilik Nedeni İle Bir Yıl İçinde Feshetmiş Olduğundan Kıdem Tazminatına Hakkı Bulunduğu )

• KIDEM TAZMİNATI ( Bayan İşçinin Evlendiği Tarihten İtibaren Bir Yıl İçinde Evlilik Sebebiyle İş Sözleşmesinin Feshedilmesi Halinde Tazminata Hak Kazanacağı )

• EVLİLİK NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİ ( Bayan İşçinin Evlendiği Tarihten İtibaren Bir Yıl İçinde Evlilik Sebebiyle İş Sözleşmesinin Feshedilmesi Halinde Kıdem Tazminatına Hak Kazanacağı )

• İHBAR ÖNELİ ( Kadın İşçinin Yasanın Tanıdığı Fesih Hakkı Kullanması Nedeniyle İşverene İhbar Öneli Tanıması Zorunluluğunun Bulunmadığı )

1475/m.14

4857/m.120

ÖZET : Bayan işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı hükme bağlanmıştır. Kadın işçinin yasanın tanıdığı fesih hakkı kullanması nedeniyle işverene ihbar öneli tanıması zorunluluğu bulunmamaktadır. Davacının iş akdini evlilik nedeni ile bir yıl içinde feshetmiş olduğundan kıdem tazminatına hakkı bulunmaktadır.

DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, TİS uyarınca izin harçlığı, yemek,kira ve bayram yardımı,yakacak yardımı, kıdem zammı, ücret zammı, ikramiye alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi İ. Polat tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR : 1-Davanın karar tarihi itibarı ile mahkemece hüküm altına alınan miktar 1.170. YTL.'lik kesinlik sınırı içinde bulunduğundan, davalı vekilinin temyiz isteminin Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 427/2, 432/4. maddelerine uyarınca REDDİNE,

2-Davacının temyizine gelince:

a-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

b-İş sözleşmesinin bayan işçi tarafından evlilik sebebiyle feshedilmesi noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.

4857 sayılı İş Kanununun 120. maddesi yollamasıyla yürürlükte bulunan 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin 1. fıkrasında, bayan işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde evlilik sebebiyle iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı hükme bağlanmıştır. Kadın işçinin evlilik sebebiyle fesih hakkı, evlilik tarihinden itibaren başlar. Bu hak, sadece bayan eşe tanınmış olup, resmi evlilik işleminin tamamlanmasından itibaren 1 yıl içinde kullanılmalıdır.

Kadın işçinin yasanın tanıdığı fesih hakkı kullanması halinde kıdem tazminatı talep hakkı doğar yasal bir hakkın kullanılması nedeniyle işçinin işverene ihbar öneli tanıması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Somut olayda davacı işçi 24.08.2003 tarihinde evlenmiş, 26.08.2003 tarihinde izne ayrılmıştır: İzin belgesinde iznin bitim tarihi 07.09.2003 olarak gösterilmiştir. Bu tarihten sonra davacının işe devam etmediğine dair tutanaklar tutularak, devamsızlık nedeni ile iş akdinin davalı işveren tarafından feshedildiğine dair disiplin kurulu kararı alındığı anlaşılmaktadır.

Davacının 07.09.2003 tarihinden sonra işe gelmemiş olması işçinin evlenme tarihine göre fiilen evlilik nedeni ile iş akdini feshetmiş olduğunu gösterir. Bu durumda davacının iş akdini evlilik nedeni ile bir yıl içinde feshetmiş olduğundan kıdem tazminatına hakkı bulunmaktadır. Kıdem tazminatı isteğinin kabulü gerekirken yazılı şekilde reddi hatalı olup, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.06.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.