Mesajı Okuyun
Old 19-05-2011, 11:28   #7
Dr.Strangelove

 
Varsayılan

Konuyla ilgili olarak yapmış olduğum araştırma neticesinde ulaştığım sonucu sizlerle de paylaşmak istedim.

5838 sayılı Kanunun Geçici 2. maddesi 4 fıkrasına göre:

"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş olup model yılı 1998 ve daha eski olan taşıtların, bu durumlarının kanaat verici belgelerle tevsik edilmesi veya ilgili trafik tescil kuruluşu nezdinde adlarına kayıtlı olanlar tarafından yazılı bildirimde bulunulması halinde, bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergilerinin 1/4’ünün 31/12/2009 tarihine kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilir ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları silinir. Bu fıkra kapsamında trafik tescil kayıtları silinen motorlu taşıtların daha sonra bulunması veya varlığının tespiti halinde, terkin tarihi itibarıyla trafik tescil kaydı yapılır. Bu takdirde terkin edilen vergi ve diğer amme alacakları ayrıca bir işleme gerek olmaksızın bulundukları veya tespit edildikleri yılın Ocak ayında motorlu taşıtlar vergisi adıyla tahakkuk etmiş sayılır ve Ocak ayının son günü vade tarihi kabul edilerek takip ve tahsil edilir. Bulunan veya varlığı tespit edilen taşıtın noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alındığının tevsiki halinde taşıt, satış tarihi itibarıyla alıcı adına tescil edilir ve alıcı adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilir."

Geçici 2. maddenin 6 fıkrası ise:

"Bu madde hükmünden gerçeğe aykırı bildirimde bulunmak suretiyle yararlananlar, bu fiilleri başkaca bir suç teşkil etmediği takdirde 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 206 ncı maddesi gereğince, il özel idareleri ve MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğünce bu madde hükmüne göre teslim alınan taşıtları, taşıt vasfını kaybettirecek şekilde kullanılamaz hale getirmeyenler ile bu hususa ilişkin gerekli tedbirleri almayanlar aynı Kanunun 257 nci maddesi gereğince cezalandırılır." hükmünü amirdir.

Daha sonra yapılan değişikliklerle 4. fıkra hükmünde yer alan 31.12.2009 tarihi 31.12.2011; 1.1.2005 tarihi ise 1.1.2006 tarihi olarak değiştirilmiştir.

Bu hükümden yararlanabilecek durumda olanlar aşağıdaki taahhütnameyi aracın kayıtlı olduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğünde imzalayacaklardır.




MEVCUT OLMAYAN TAŞITLAR İÇİN





TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE / BÜRO AMİRLİĞİNE

………………………..





Adıma kayıtlı bulunan aşağıda özellikleri yazılı …………..…….. plaka numaralı aracımın trafik tescil kaydını, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Geçici 2 nci maddesi kapsamında sildirmek istiyorum.



Belirtilen aracımın 5838 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarih (28/2/2009) itibarıyla mevcut olmadığını beyan ve taahhüt ederim. Gerçeğe aykırı bildirimde bulunduğumun tespiti halinde Türk Ceza Kanunu’nun 206 ncı maddesinde bulunan “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.” hükmü gereğince hakkımda takibat yapılacağını biliyorum.





Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim. …/…/20….



Ad - Soyad

İmza

(Araç sahibi)





VERGİ KİMLİK NO:....................

T.C. KİMLİK NO :…………….



ADRES VE TELEFON :

………………………………………

………………………………………

MARKASI



CİNSİ



MODELİ



RENGİ



MOTOR NO



ŞASİ NO


Taahhütnamenin imzalanmasından sonra;

1/1/2006 tarihinden itibaren aracın;

Ø Plakasına uygulanmış ve tebliğ edilmemiş trafik idari para cezası karar tutanağı bulunup bulunmadığı dosyasından kontrol edilecek,
Ø Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi (TRAMER) kayıtlarına göre zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılıp yaptırılmadığı PolNet üzerinden sorgulanacak,
Ø Tescil dosyasında herhangi bir işlem (teknik değişiklik, renk değişikliği, zayi veya yıpranma nedeniyle belge yenileme, şahsi hal veya adres değişikliği gibi) yapılıp yapılmadığı kontrol e
edilecek,
Ø Ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasına karışıp karışmadığı PolNet üzerinden plakaya bağlı olarak sorgulanacak,
Ø Sahibinin sürücü belgesinden sorgulama yapılarak, kaydı kapatılacak olan taşıtın kullanımından dolayı trafik idari para cezası uygulanıp uygulanmadığı tespit edilecek,

Kayıtlarına rastlanmaması halinde aracın mevcut olmadığı kabul edilecektir.

Aracın mevcut olmadığının kabulü halinde Trafik Tescil Şubesi tarafından ilgili Vergi Dairesine bir yazı yazılacak ve aşağıdaki cevabın dönüşü beklenecektir. ( Bu yazının başvuran tarafından takibi de mümkündür),

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
……………………………………


SAYI :
KONU :


…………………. TRAFİK TESCİL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE


5838 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesinin dördüncü fıkra hükmü gereğince, aşağıda bilgileri yer alan mükellefe ait taşıttan dolayı vadesi geçmesine rağmen ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergi asılları ile ödeme süresi başlamış motorlu taşıtlar vergi asıllarının 1/4’ü tahsil edilmiştir.

Bilgilerinize arz/rica ederim.




Vergi Dairesi Müdürü


AD

SOYAD (UNVAN)

T.C KİMLİK NO

VERGİ KİMLİK NO

TAHSİL EDİLEN VERGİ TUTARI

TAHSİL TARİHİ

TAŞITIN PLAKA NUMARASI

Yazı cevabının ulaşmasının ardından aracın kaydı silinecek ve durum ilgili vergi dairesine aşağıdaki yazıyla bildirilecektir.

T.C.
……………VALİLİĞİ
Emniyet Müdürlüğü

Sayı : …………… Tarih : …………….
Konu : ……………. .
Plakalı araç


………………VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE



Şubemizde/Büromuzda….…………… plakada ………………………………... adına tescilli bulunan aşağıda özellikleri yazılı aracın mevcut olmadığı / motorlu taşıt vasfını kaybettiği anlaşıldığından, 5838 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesi kapsamında kaydı silinmiştir.

Bilgilerinize arz/rica ederim.



Trafik Tescil Şb. Md/ Büro A.
İmza/ Mühür





MARKASI :
MODELİ :
CİNSİ :
TİPİ :
RENGİ :
ŞASE NO :
MOTOR NO :
TESCİL BELGE SERİ NO :