Mesajı Okuyun
Old 15-05-2011, 17:52   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan antalya
Tüm meslektaşlara çalışmalarında kolaylıklar dilerim.
Müvekkil yüklenici ile yapılacak olan soğuk hava deposunun yapımında koordinasyon görevi için noterden bir anlaşma yapıyor. İnşaatın bitimi için 6 ay süre konuluyor. Yüklenici her ne kadar koordinasyon görevindeyse de tüm işleri yapıyor ve müvekkil ödemelerin tamamını bu yükleniciye çek vermek suretiyle yapıyor. Müvekkil , demir,hafriyat,çelik işleri için 1,5 milyon ödeme yapıyor ve bu işler tamamlanıyor. Panel işleri için 500 bin TL çek veriyor ve günün de ödemeleri yapıyor. Fakat, panellerin % 20 si takılıyor kalan tamamlanamıyor. Yüklenicinin işi verdiği panel firması batıyor. (yüklenici ile panelcini anlaşmasından biz bundan hebersiz)
Bende bu durumda yükleniciye 6 ayın bitiminde ihtar çektin ,sürenin bittiğini işin derhal teslimini talep ettim. Akabinde mahkemeden tespit yaptırarak panellerin tamamlanmadığı , takılanlarında ayıplı oduğu yönünde.
Bu durumda şimdi alacak davası açacağım. Ödediğim tutar 380 bin 120 bin TL karşılığı 3 adet çekimin günü gelmedi. Fakat; çeklerin 3.kişilere dağılmış durumda ödememe durumum kalmadı.

* Bu durumda 500 bin üzerinden mi dava açmalıyım yoksa takılan panelleri düşmelimiyim?

*Yoksa yeni bir ihtar çekip ayıplı olan panelleriin iade alınmasını mı istemeliyim?

* Yada zaten ayıplı olduğu yönünde tespitim varken, vede daha önce çekmiş olduğum ihtara cevap verilmediği de gözönüne alınırsa, 500 bin üzerinde alacak davası mı açmalıyım?

** Farklı düşünen arkadaşlarım varsa payalşırsa sevinirim
Saygılarımla.

Sayın meslektaşım,

Sayın Metin'e ilaveten,

İmza edildiğini söylediğiniz "Koordinasyon sözleşmesi"nin içeriğini bilmemekle birlikte, karşı tarafın "yüklenici" olduğu varsayımına dayalı olarak aşağıdaki Borçlar kanunu hükümlerini okumanızı öneriyorum.




Alıntı:
1 - UMUMİYET İTİBARİYLE

Madde 356 - Mütaahhidin mesuliyeti, umumi surette işçinin hizmet akdindeki mesuliyetine dair olan hükümlere tabidir.

Mütaahhit, imal olunacak şeyi bizzat yapmağa veya kendi idaresi altında yaptırmağa mecburdur.Fakat işin mahiyetine nazaran şahsi maharetinin ehemmiyeti yok ise, taahhüt ettiği şeyi başkasına dahi imal ettirebilir.

Hilafına adet veya mukavele olmadıkça, mütaahhit, imal olunacak şeyin icrası için lazım olan vasıtaları ve alat ve edevatı kendi masrafiyle tedarik etmeğe mecburdur.



3 - AKİT DAİRESİNDE İŞE BAŞLAMA VE İCRA

Madde 358 - Mütaahhit, işe zamanında başlamaz veya mukavele şartlarına muhalif olarak işi tehir eder yahut iş sahibinin kusuru olmaksızın vakı olan teehhür bütün tahminlere nazaran mütaahhidin işi muayyen zamanda bitirmesine imkan vermiyecek derecede olursa iş sahibi teslim için tayin edilen zamanı beklemeğe mecbur olmaksızın akdi feshedebilir.

İmal sırasında işin müteahhidin kusuru sebebi ile ayıplı veya mukaveleye muhalif bir surette yapılacağını katiyetle tahmin etmek mümkün olursa, iş sahibi, bunlara mani olmak için müteahhide münasip bir mühlet tayin ederek veya ettirerek bu mühlet içinde icabını icra etmediği halde hasar ve masraflar müteahhide ait olmak üzere tamiratın veya imalata devamın üçüncü bir şahsa tevdi olunacağını ihtar edebilir.

4 - İŞİN KUSURUNA MÜTEDAİR TEMİNAT

A KUSURUN TESBİTİ

Madde 359 - İmal olunan şeyin tesliminden sonra iş sahibi, işlerin mutat cereyanına göre imkanını bulur bulmaz o şeyi muayeneye ve kusurları varsa bunları müteahhide bildirmeğe mecburdur.

İki taraftan her birinin, imal olunan şeyi masrafı kendisinden olmak üzere ehli hibreye muayene ettirilmesini ve muayene neticesinin bir raporla tesbitini istemeğe hakkı vardır.

B KUSUR HALİNDE İŞ SAHİBİNİN HAKKI

Madde 360 - Yapılan şey iş sahibinin kullanamıyacağı ve nısfet kaidesine göre kabule icbar edilemiyeceği derecede kusurlu veya mukavele şartlarına muhalif olursa, iş sahibi, o şeyi kabulden imtina edebilir; bu hususta mütaahhidin taksiri bulunursa zarar ve ziyan da isteyebilir.

İşin kusurlu olması veya mukaveleye muhalif bulunması yukarıki derecede ehemmiyeti haiz değil ise iş sahibi, işin kıymetinin noksanı nispetinde fiatı tenzil ve eğer o işin ıslahı büyük bir masrafı mucip değil ise mütaahhidi tamire mecbur edebilir. Bu hususta mütaahhidin taksiri varsa iş sahibi zarar ve ziyan da istiyebilir.

Yapılan şey iş sahibinin arsası üzerine yapılmış olup da mahiyeti itibariyle refi ve kal'ı fazla bir zararı mucip ise iş sahibi, ancak ikinci fıkra mucibince muamele yapar.