Mesajı Okuyun
Old 10-05-2011, 18:29   #4
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avukat48
Sevgili meslektaşlarım, mesleğe henüz yeni başladım. Bu nedenle yanlış cümleler kullanırsam şimdiden affınıza sığınarak soruma başlıyorum. Anlaşmalı boşanma davalarında, tarafların evliliklerinden itibaren edinmiş oldukları gayrimenkullerin hepsi davalı kocanın babasının üzerinde. Protokol oluşturulurken davalı koca, babamdan kalacak olan mirasın tamamını çocuklarıma bırakıyorum şeklinde protokole ahüküm konulabilir mi? Konulmuş olsa geçerli midir? Umarım anlatabilmişimdir. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Sayın meslektaşım,
Mirastan feragat MK 528'de iki taraflı bir sözleşme şeklinde düzenlenmiştir. Sözleşmenin tarafları mirasbırakan (aslında müstakbel mirasbırakan ) ve mirasçıdır. Bu nedenle, mirastan feragat sözleşmesi yapılacağı hususunun anlaşmalı boşanma protokolüne yazılmasının sonuç doğurmayacağını düşünüyorum. Çözüm olarak, protokolü imzalamadan önce mirastan feragat sözleşmesinin ayrıca yapılmasını sözlü olarak şart koşabilirsiniz.
MK 528 ve devamı maddelerini incelemenizi öneririm.

Alıntı:
Madde 528 - Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.

Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.

Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.

Madde 529 - Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat hükümden düşer.

Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat yine hükümden düşer.