Mesajı Okuyun
Old 09-05-2011, 13:33   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Ekinekin
Merhabalar, İşveren avukatı olarak şunu sormak istiyorum. İşçi işte 5 yıldır çalışıyor, fakat bu 5 yıllık süre içerisinde işçi
sürekli işi bırakıp gidiyor, İşveren ihtaname çekiyor, işe gelmediği için fakat işçi de ücretini alamadığı için işi bıraktığını söylüyor. Kıdem, ihbar, fazla mesai ve bir de vergi iadesi (çocuk parası) istemekte.Çocuk parası dediği şey için işçinin maaşı asgari ücret olmasına gerek var mı? (İşçi 2.000,00 TL maaş aldığını işveren ise asgari ücretten maaş verdiğini söylüyor, maaşlarını ise elden alıyorlar işçiler)İŞveren birikmiş maaşını veririm ama ihbar, kıdem bunları verke istemiyorum dedi, bu konuda şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Öncelikle asgari geçim indirimi alacağı (çocuk parası)konusunu bir açıklığa kavuşturalım.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 32. maddesinin 5615 sayılı yasanın 2. maddesi ile yeniden düzenlenip 01.01.2008 tarihinde yürürlüğe konulmasıyla, anılan yasa hükmünde belirtilen oranlar üzerinden "asgari geçim indiri" uygulaması başlatılmış olup, buna göre asgari geçim indirimi ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve her hangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'dir. Asgari geçim indirimi, ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde uygulanmaktadır.

Ücret alacağının vergilendirilmesinde kullanılan asgari geçim indiriminin ücret alacağı ile birlikte işveren tarafından işçiye ödenmesi gerekmektedir. Davacının uzun zamandır ücretlerini almadığını iddia etmiş olmakla birlikte buna ilişkin bir talepte bulunmamasına rağmen ücretin ve buna ek olarak asgari geçim indiriminin ödendiğinin ispat yükü davalı işverene aittir. Bu nedenle davacı işçinin ücretinin asgari ücret veya farklı bir rakam olmasının önemi yoktur. Davalı işveren bu kalem alacağı ödediğini ispat etmelidir.

Diğer sorularınıza gelince somut olayı tam olarak izah etmediğinizden ihtimalli cevap vermekle yetinilecektir.

İşçinin 5 yıllık çalışması boyunca sürekli işi bırakıp gitmesinin akabinde son olarak gittiğinde kendisine ihtar çekildiğini anlıyoruz. İşçinin işyerinden ayrılarak gittiğini, devamsızlık yaptığını, kendisine bilidirim yapıldığında ücret alacaklarının olduğunu iddia ettiğini, ücret alacağının da mevcut olduğunu belirtmişsiniz. Davacı işçinin ücretlerini alamadığından bahisle işyerinden ayrılması haklı fesih sebebi olup bu durumda işverene bir bildirim yapmaksızın kıdem tazminatı ve ücret ödemesini ispatlayamayan ve ücretin varlığını ikrar eden işverenden ücret alacağı bulunduğunu kabul etmek gerekir. Bu nedenle işçi ile daha makul şartlarda anlaşma ile dosyayı kapatmanız somut durum açısından daha uygun olur kanaatindeyim.