Mesajı Okuyun
Old 09-05-2011, 12:51   #13
av.kadirpolat

 
Varsayılan

6217 SAYILI YASA
MADDE 31 – Bu Kanunun yayımı tarihinde;
a) 15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanununun 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrası,
b) 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 28 inci maddesi,
c) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 138 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ve Cumhuriyet savcısının hazır bulunmasıyla” ibaresi,
d) 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci cümlesinde yer alan “Cumhuriyet Savcısı ve” ibaresi,
yürürlükten kaldırılmıştır.

5490 SAYILI YASA
MADDE 36-(1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usullere uyulur:
a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları Cumhuriyet savcısı ve nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.


6217 Sayılı yasa ile C.savcıları ibaresi 5490 sayılı yasanın 36.madesinin a bendinin 2 cümlerinde yer alan maddeden kaldırılmıştır.

Ozaman MADDE 36-(1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usullere uyulur: a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır, şeklinde oluşmuş oluyor.

5490 SAYILI YASA de TEMYİZ HAKKI MADDE 37-(1) Genel Müdürlük ve nüfus müdürlükleri, mahkemece verilen kararlar hakkında her türlü kanun yoluna başvurmaya yetkilidir. (2) Genel Müdürlük ve nüfus müdürlükleri kanuni harç ve her türlü mahkeme masraflarından muaftır.

Şimdi soruyorum, kanunda temyiz hakkı sadece Genel Müdürlüğe ve nüfus müdürlüğüne verilmiş bir hak, bu güne kadar nasıl C.Savcıları tarafından kullanılabiliyordu?

Yıllardır Sulh Ceza Mahkemelerinde duruşmada hiç göremediğimiz Cumhuriyet Savcılarının temyiz haklarının var olduğunu biliyor musunuz? Çoğumuz bilmeyiz; deriz ki Savcı yoksa savcının temyiz hakkı da yok. Oysa Cumhuriyet Savcılarının görevleri arasında Sulh Ceza mahkemesi kararlarını temyiz hakkı var.

Yargılamanın hızlanması amacıyla Savcının bazı mahkemelerde ve davalarda duruşmada hazır bulunması zorunluluğu ortadan kalmışsa da, Savcının temyiz hakkı kamu Düzeninin temsilcisi olarak halen durmaktadır.