Mesajı Okuyun
Old 06-05-2011, 17:21   #2
avukatselvi

 
Varsayılan

T.C.
YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/2378
K. 2002/6358
T. 27.5.2002
• DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI TALEBİ ( Tazminatın Davacı Eşin Tekrar Evlendiği Tarihe Kadar Hesaplanacağı )
• EŞİN YENİDEN EVLENMESİ ( Destekten Yoksun Kalma Tazminatının Hesaplanacağı Süre )
• TRAFİK KAZASI NEDENİYLE DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI ( Eşin Yeniden Evlendiği Tarihe Kadar Hesaplanacağı )
818/m.45
ÖZET : Destekten yoksun kalma tazminatında zarar, davacı eşin yeniden evlendiği gözetilerek evlenme tarihine kadar hesaplanmalıdır.

DAVA : Davacılar Nuray Yıldırım Ç. vekili Avukat Mustafa Yüksel tarafından, davalılar Yaşar K. ve diğeri aleyhine 13.10.1999 gününde verilen dilekçe ile trafik kazasından doğan maddi ve manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 20.11.2001 günlü kararın Yargıtayca incelenmesi davalılardan Selim U. San. ve Tic. vekili Avukat Ünsal Erol vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.

KARAR : 1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.

2-Diğer temyiz itirazlarına gelince;

Dava, trafik kazasından doğan maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Mahkemece dava kısmen kabul edilmiştir.

Davacılardan Nuray Yıldırım Ç. olayda hayatını kaybeden Deniz Ç.'in eşi olup, dosyaya sunulan nüfus kayıt belgelerine göre olaydan sonra 14.7.2000 tarihinde yeniden evlenmiştir. Ne varki hükme dayanak yapılan bilirkişi raporunda davacı eşin yeniden evlendiği gözetilmeden hesaplama yapılmıştır. Davacı Nuray Yıldırım Ç.'in 14.7.2000 tarihinde evlendiği gözönüne alınarak bu davacı yönünden destekten yoksun kalma zararının evlenme tarihine kadar hesaplanmak üzere yerel mahkeme kararının bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın ( 2 ) sayılı bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA diğer temyiz itirazlarının ilk bentteki nedenlerle reddine ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 27.5.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.

yarx