Mesajı Okuyun
Old 05-05-2011, 13:41   #3
Güldal

 
Varsayılan

YARGITAY
1. HUKUK DAİRESİ

Tarih : 15.11.1982
Esas No : 1982/13003
Karar No : 1982/13131


818 - BORÇLAR KANUNU 21 / 23 / 28
818 - BORÇLAR KANUNUNUN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMIŞ HÜKÜMLERİ 21 / 23 / 28

ÖZET
DAVACI, DAVALIYA YAPTIĞI TEMLİKİN HİLE, HATA VE GABİN HUKUKSAL NEDENLERİNE DAYANARAK İPTALİNİ İSTEMİŞTİR.

DAVA VE KARAR : Davaya müdahil olarak katılan Cemalettin, işbu davanın kendisi tarafından açılıp 979/184 esas sayılı dosya ile görülmekte bulunan şuf'a davasını etkisiz kılmak amacı ile açıldığını savunmuş, davalı da davanın yerinde olmadığını ileri sürmüştür.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Hile, hata ve gabin kavramları değişik nitelik taşıyan ve birbirlerine benzemeyen hukuksal müesseselerdir. Aynı davada hem hile ve hataya, hem de gabine dayanılması mümkün değildir. O halde, davacıdan hile ve hata hukuksal nedenine mi yoksa gabin hukuksal nedenine mi dayandığının açıklattırılması ve davanın belirtilen sebeplerden birisine hasredilmesi zorunludur. Mahkemece, bu yön düşünülmeden olayda gabinin varlığını içerecek biçimde hüküm kurulması isabetsizdir.

Ayrıca kabule göre gabinin subjektif unsurunu oluşturan muzayaka halinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin yetirence araştırılmamış olması da doğru değildir.

Bunun yanı sıra müdahilin savunmasının incelenerek değerlendirilmesi gerektiğinden zuhul edilmesi dahi yolsuzdur.

SONUÇ : Müdahilin temyiz itirazı yerindedir. Kabulü ile açıklanan nedenlerden ötürü ( BOZULMASINA ) oybirliğiyle karar verildi.



Araştırınca bu kararı buldum
Umarım katkısı olur başka birine