Konu: velayet
Mesajı Okuyun
Old 04-05-2011, 09:40   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Açacağınız davada eşinizin sadakatsizliğini, aile birliğinin kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmediğini, kusurunu kanıtlamanız halinde boşanmaya karar verilecektir.

4 yaşındaki çocuğunuzun velayetinin anneye verilmesi beklenir çünkü yaşı itibarı ile sizin bakım ve şefkatinize muhtaçtır. Henüz karnınızdaki bebek için velayet hakkında bir karar verilmez. Çocuk davanın devamı sırasında dünyaya gelirse onun da velayetini talep edebilirsiniz.

Boşanma davanız içinde, kendiniz ve çocuğunuz için tedbir nafakasına dava tarihinden itibaren hükmedilmesini isteyebilir ve bu nafakaların boşanma kesinleştikten sonra da yoksulluk ve iştirak nafakaları olarak devamını isteyebilirsiniz.

İş bulup çalışmaya başlamınız halinde, boşanma sonrası için size hükmedilen "yoksulluk" nafakasının kesilmesi veya miktarında indirim yapılması için eş dava açabilir.

Boşanma davanızda, maddi tazminat isteyiniz bu tazminat, boşanma ile mevcut ve ilerideki haklarınızdan yoksun kalacağınz için verilir. (Miras hakkı, bir daha evlilik şasının azalması vs..gibi sebeplerlerle verilir.)

Manevi tazminat da isteyiniz. Manevi tazminat aldatılma, dayak, hakaret, tehdit gibi kişilik haklarınıza zarar verilmesi halinde verilir.

Nafaka ödememek suçtur. Mahkemenin taktir edeceği nafakayı icra takibi ile tahsil etmelisiniz. Yaptığınız icra takibine rağmen nafaka ödenmezse, ceza alması için icra ceza mahkemesinde dava açılır.

Tazminat ve nafaka taleplerinizin kabul edilebilmesi için, eşnizin boşanmaya neden olan olaylarda kusurlu veya daha fazla kusurlu olduğunu ispat etmeniz gerekir. Bunun için de her tür delilden yararlanabilirsiniz. Doktor raporu, savcılık soruşturmalırı, mailler, telefon kayıtları, resim, mektup ve en yakın akrabalarınız da dahil olmak üzere tanık beyanları deliliniz olabilir.

Sayın Katılımcı,

Hak kayıbna uğramamak için MUTLAKA bir avukatla birlikte davanızı yürütünüz. Aksi halde haklı olduğnuuz davada ispat sorunu yaşabilir, usul kurallarını bilmemekten dolayı zarar görebilirsiniz.

Maddi durumunuz iyi değilse, bulunduğunuz yerin il Barosudan tarafınıza ücretsiz olarak avukat tayin edilmesini isteyebilirsiniz.

Saygılarımla,